16. ročník závodu Bílá Opava

O víkendu 24.1 – 25.1 pořádal náš oddíl již 16. ročník závodu Bílá Opava.

Jako první se na start postavila společná kategorie děvčat a chlapců v mini žácích. Za náš oddíl startovali nejen nováčci, pro které to byly první závody, ale i zkušenější závodníci. Startovali: Markéta Volovská, Marek Holeš, Barbora Zezulová, Matyáš Laryš a Jáchym Hasík. Každému z výše jmenovaných se podařilo získat alespoň jedno vítězství a zajistit si tak dobrou pozici do eliminačních bojů. V první eliminaci všichni kromě Markétky postoupili dále, což je skvělý výkon na to, že pro většinu to byly první závody. Jáchym Hasík měl v prvním kole volný postup a nakonec se mu podařilo proniknout do finálové osmičky, umístil se na celkovém šestém místě. Po vyhlášení soutěže děvčat se Barča Zezulová posunula na krásné třetí místo.

Dále následovala soutěž mladších žáků a žaček, náš oddíl zde měl také své zástupce. Na svůj první start se postavili Richard Volovský a Michal Grufík doplněni o Jáchyma Hasíka. Všichni tři předvedli velké nadšení a touhu po vítězství, avšak zatím jim chybí tolik potřebné závodní zkušenosti. V kategorii mladších žaček nás reprezentovala Ela Hasíková, která se po skupinách umístila na 6. místě. V boji o osmičku nejlepších zdolala Kateřinu Hluchou ze Zlína 12:5, bohužel ve čtvrtfinále podlehla její oddílové kolegyni Dorotě Víchové 5:12 a brala tak pěkné šesté místo.

V neděli pokračovala soutěž turnajem šavlistů, kde náš oddíl měl dvojí zastoupení Janem Hoschnou a Robertem Zwingrem.

Jako první se na start postavili senioři. Jan Hoschna prošel skupinami bez jediné prohry a byl nasazen do eliminačních bojů na první pozici. Celkem bez problému si poradil s Janem Kratochvílem 15:5. Bohužel v semifinále podlehl svému tréninkovému kolegovi Kamilu Kowalewskému z Katowic a bral tak výsledné třetí místo.

Jako poslední se na start postavili junioři s naším fleretistou Robertem Zwingrem. Zwinger, ač fleretista, si počínal velmi dobře a po skupinách se držel na pátém místě. V první eliminaci si hladce poradil se svým soupeřem Tomášem Brumerem z AMU Praha a byl ve čtvrtfinále, kde na něj čekal Jan Hodulák z Brna, kterého také porazil vysokým rozdílem 15:2. Stopku mu v semifinále vystavil až pozdější vítěz turnaje Tomáš Potůček z Brna, jenž jej porazil 12:15. Robert Zwinger tak bral jako Jan Hoschna třetí místo.

Všem medailistům gratulujeme.