Bílá Opava 2013

V neděli 17. března 2013 byl náš oddíl pořadatelem již tradičního turnaje Bílá Opava – letos se konal již 14. ročník. Tentokrát bez soutěží v šavli, ale zato jsme uspořádali hned tři věkové kategorie v šermu fleretem. Dopoledne se začínalo soutěží mladších žáků a žaček, odpoledne probíhaly paralelně kategorie žáků (nežebříčková) a premiérově v Opavě kategorie mini-žáků a mini-žaček, tedy nejmladší a v letošní sezoně nová kategorie do deseti let věku. Kategorie mladšího žactva a mini-žactva byly žebříčkové, jsou tedy zařazeny do seriálu M ČR.

 

V kategorii mladších žáků se na start postavilo 25 chlapců, což bylo oproti minulým ročníkům spíše komornější. Vzhledem k tomu, že někteří naši na tomto turnaji tradičně úspěšní závodníci již vyrostli, vyslali jsme do této kategorie jen jednoho závodníka, Matěje Bohdala. Matěj začal turnaj dobře, svou skupinu vyhrál, do eliminace postupoval jako čtvrtý nasazený, v prvním kole měl první los a v druhém si hladce poradil s Markem Polákem z Brna. Ve finálové osmičce se proti němu postavil Karel Ponížil z SK Zlín, jehož Matěj porazil s nejtěsnějším rozdílem 8/7, v semifinále se mu bohužel nedařilo proti Šimonu Chrenovi z Bohemians Praha, který jej porazil 12/7. Vítězem turnaje se stal Šimon Chren, druhou příčku obsadil Filip Tedenac z Brna, o třetí místo se dělili náš Matěj Bohdal a Daniel Tesařík z Brna. Gratulujeme!

 

Souběžně se soutěží mladších žáků začala soutěž mladších žaček. Zde nás mezi deseti děvčaty zastupovaly dvě závodnice: Ema Bohdalová a Sára Hasíková. Ema vybojovala ve skupině jedno vítězství, Sára se po počátečním rozjezdu zkoncentrovala a vybojovala dvě vítězství, poslední souboj ve skupině však bohužel prohrála. Obě děvčata nicméně postoupila do eliminace, v první eliminaci se Ema utkala s Danielou Kozovou ze Starého Města, kterou porazila 12/4, Sára pak porazila 10/3 její oddílovou kolegyni Annu-Marii Maršálkovou. Obě tak postoupily do čtvrtfinále, Emina cesta zde bohužel skončila na Izabele Sedlákové z Bystřice, proti níž se Ema nicméně statečně držela (prohrála 7/12), Sára se utkala s Eliškou Obšilovou ze Šternberka, kterou po velmi taktickém a z obou stran spíše vyčkávacím boji porazila 4/3. V semifinále se Sára utkala s Adélou Kocourovou z Brna, dokázala otočit pro ni zprvu nepříznivý stav a zvítězila 9/6. Ve finále se proti ní postavila Eliška Malíčková z Bystřice, s níž měla Sára potíže již ve skupině a jíž bohužel podlehla 12/4. Získala tedy velmi pěknou stříbrnou medaili, Ema byla osmá. O třetí místo se kategorii mladších žaček dělily Isabel Sedláková a Adéla Kocourová. Gratulujeme!

 

Po poledni jsme pokračovali soutěží nejmladších šermířů. Na startu se sešlo 14 chlapců a 9 děvčat, obě kategorie se tedy šermovaly odděleně. Je na místě ocenit nasazení a bojovnost všech malých šermířů, z nichž někteří již nasbírali nějaké zkušenosti v předcházejících letech mezi staršími (tedy mladšími žáky a žáky) a ve „své“ kategorii je nyní zúročují, jiní se naopak staví na planš v první sezoně či byli na závodech vůbec poprvé. Všichni jsou nicméně slibnou nadějí, že se český šerm bude dále rozvíjet.

V kategorii mini-žáků nás zastupovali Jáchym Hasík, který je nejmladším členem našeho oddílu, Matouš Pospíšil, který si poprvé vyzkoušel atmosféru skutečných závodů, a Víťa Košťálek, který je jen o málo starší než Jáchym a byl stejně jako Matouš na závodech vůbec poprvé. Naši tři nováčci si nevedli špatně, Jáchym a Vítek vybojovali ve svých skupinách po jednom vítězství a ani proti zkušenějším soupeřům nic předem nevzdávali, Matouš si připsal dvě vítězství. Všichni tři bohužel skončili hned v první eliminaci a byli klasifikováni jako devátý, dvanáctý a čtrnáctý, nicméně věříme, že pokud budou pravidelně a pilně trénovat, má v nich náš oddíl medailový potenciál do dalších let. Vítězem turnaje se stal Marek Totušek z Bystřice, druhý byl Kristián Konečný z Brna, o třetí místo se dělili David Kvapil ze Šternberka a Martin Ondrušek ze Zlína. Gratulujeme!

 

V kategorii mini-žaček nás reprezentovaly Ema Bohdalová a Elena Hasíková, která letos začíná. Děvčata šermovala nejprve v devítičlenné skupině každá s každou, do eliminace postupovaly všechny. Ema si ve skupině připsala pět z osmi možných vítězství, Elence se bohužel příliš nedařilo, je sice třeba ocenit její touhu po vítězství, zároveň však musí zlepšit držení hrotu, neboť o dost zásahů se sama připravila tím, že prostě nezasáhla – dá se však předpokládat, že se svou bojovností bude Elenka po zlepšení techniky pro ostatní děvčata nebezpečnou soupeřkou, zvlášť jako levačka. Elenka nakonec skončila devátá, neboť v eliminaci prohrála s Karolinou Neshodovou z Ostravy, bohužel se příliš nedařilo ani Emě, která podlehla Adéle Kocourové z Brna a skončila na celkovém pátém místě. Vítězkou turnaje se stala Eliška Malíčková, stříbrná byla Isabel Sedláková, obě z Bystřice, bronzové medaile si domů odvezly Adéla Kocouorová a Eliška Obšilová. Gratulujeme!

 

Turnaj žáků byl nežebříčkový, byl tedy poznamenán o něco nižší účastí – také proto, že zrovna končily jarní prázdniny. Žáků se na startu sešlo pouze osm, žačka se přihlásila jediná a tak jsme obě kategorie spojili. Náš oddíl reprezentovali zkušení závodníci Martin Florýk a Matěj Bohdal, Kuba Feret, který šermuje druhou sezonu a Mirek Onderka, který letos začíná. Šermovalo se v jedné velké skupině každý s každým, Martin skončil první, Matěj druhý, Kuba sedmý a Mirek osmý. Mirek se o postup do osmičky musel utkat s devátou Annou-Marií Mašálkovou, nad níž sice zpočátku vedl, ale kterou pak zřejmě podcenil, takže se z vítězství nakonec radovala jediná zástupkyně žaček po výsledku 15/12. Kuba měl do první eliminace volný los, následně se utkal se zkušenějším a závody ostřílenějším Matějem, který jej dále nepustil. Matěj i Martin postupovali turnajem hladce až do finále. Zde se spolu utkali v dramatickém zápase, kdy se spolu „tahali“ doslova o každý bod, z vítězství 15/14 a tím pádem i ze zlaté medaile se nakonec radoval Matěj, Marin bral stříbrnou medaili. Na společném třetím místě skončili David Mottl a Karel Ponížil. Gratulujeme!