Challenge Wratislavia 2013

Na tradiční turnaj žactva, který se konal v polské Wroclawi 23. a 24. března tohoto roku, se vypravilo i několik mladých šermířů z našeho oddílu.

Kategorie byly rozděleny podle pohlaví a věku, děvčata šermovala v neděli, chlapci v sobotu, věkově byli rozděleni do tří kategorií – ročníky 98 a 99, ročníky 2000 a 2001 a nejmladší děti s ročníkem narození 2002 a později.

 

V nejstarší chlapecké kategorii (startovalo 155 závodníků) nás reprezentovali Martin Florýk, Ondra Lasák a Karel Hasík. Do Ondry byla vkládána velká očekávání, což se bohužel dost negativně podepsalo na jeho motivaci – jeho touha po vítězství byla tak silná, že to soupeři využili v jeho neprospěch a tak, ačkoli v eliminaci zpočátku vedl, jeho soupeři, maďarskému závodníkovi Simonovi však trenér o přestávce poradil a Ondra prohrál 10/15. Celkově skončil na 96. místě. Martinovi se ve skupině nedařilo, vybojoval jen jedno vítězství s tím, že dvě další mu unikla s rozdílem jednoho zásahu, což ho stálo postup do eliminace, celkově skončil 121. Na Kájově výkonu se zřejmě podepsalo nedávné zranění, nervozita a patrně také méně tréninků v poslední době, celkově byl 151.

 

V kategorii 2000-2001 nás zastupoval pouze Matěj Bohdal. Ve skupině si vedl velice dobře, vyhrál čtyři utkání z pěti, což mu vyneslo postup z 56. místa (startovalo celkem 222 chlapců) a do první eliminace volný los. Bohužel, velmi dobře zašermovaná skupina měla vliv na jeho závodnické sebevědomí, a ačkoli byl do eliminace silněji nasazený než jeho soupeř, nakonec své utkání s lotyšským závodníkem prohrál 12/10. Celkově skončil na 81. místě, což z 222 startujících sice není špatné, ale Matějova výkonnost z poslední doby naznačuje, že by měl i na lepší umístění.

 

V nejmladší kategorii nás reprezentoval Jáchym Hasík, který patřil k osmi nejmladším závodníkům z celkového počtu 161 startujících. Jáchym šermuje teprve první sezonu, toto byly jeho třetí, první velké zahraniční závody, a tak se spíše rozkoukával. Celkově skončil na 157. místě.

 

V nejstarší kategorii děvčat (startovalo 130 závodnic) nás zastupovaly Klára Lasáková a Bětka Filípková. Obě ve svých skupinách vyhrály dvě utkání, což stačilo na postup do eliminačních bojů. Klára šermovala s Němkou Denker, do boje šla takticky, hrála o čas, sportovní štěstí jí bohužel nepřálo, a když byla za nerozhodného stavu vylosována výhoda, dostala ji její soupeřka. Klára tedy musela dopředu a prohrála 5/4. Celkově skončila 83. Bětčinou soupeřkou byla ukrajinská závodnice Kholodenko, silněji nasazená než ona. Zpočátku byl stav vyrovnaný, díky radě libereckého trenéra Milana Kulíka se však Bětka uchýlila k taktice předbodů a tím svou soupeřku natolik zneklidnila, že se již nehrnula dopředu a Bětce se podařilo zvítězit 5/3. V další eliminaci však již bohužel nestačila na Němku Antonii Poser. Celkově skončila na solidním 64. místě.

 

V prostřední kategorii (startovalo 164 děvčat) nás reprezentovala Sára Hasíková, i na ní bylo bohužel vidět, že v poslední době vynechala několik tréninků, ze skupin nepostoupila a celkově skončila 151.

 

V nejmladší kategorii nás zatupovala Sářina mladší sestra Elenka, stejně jako Jáchym se na planších teprve rozkoukává, na takovémto velkém turnaji byla poprvé, skončila 98. ze 102 závodnic.