Ještědský kalíšek

Tradiční předvánoční turnaj nejmladších šermíř a šermířek se konal v Liberci o prvním prosincovém víkendu.

 

V soutěži mladších žáků zastupoval náš oddíl pouze Matěj Bohdal. Velmi dobře zašermoval již v základní skupině, do eliminace postupoval jako pátý nasazený a v první eliminaci se utkal s domácím Františkem Šilhanem, jehož porazil 12:3. Následný souboj svedl s Karlem Ponížilem ze Zlína, zvítězil 12:5 a postoupil do semifinále, kde bohužel nestačil na Roberta Königa z Bystřice, nakonec obsadil velmi pěkné třetí místo.

 

V soutěži žáků, které se zúčastnilo 38 mladých šermířů včetně závodníků z blízkého Německa, hájili opavské barvy Ondra Lasák, Martin Florýk a Karel Hasík. Všichni tři postoupili ze základních skupin do eliminace a to z prvního, dvacátého prvního a třicátého prvního místa. Kája narazil v eliminaci na německého závodníka Merlina Borowiaka, celkově obsadil 31. místo. Martin Florýk vstupoval do eliminacejako 21. nasazený proti 12. nasazenému Romanu Micunovicovi z Mostu a porazil jej 15:12, o osmičku se následně utkal s Robertem Königem a porazil jej 15:14. Ondra Lasák si v první eliminaci hravě poradil s Tomášem Novákem z Havlíčkova Brodu (15:2), v druhé eliminaci porazila Šimona Reichenbacha z Českého Těšína (15:7). V osmičce porazil Ondra domácího Šimona Pavla 15:9, Martin se utkal s německým závodníkem Alexandrem Ludwigem a zvítězil 15:9. V semifinále narazili Ondra a Martin na sebe, Martin překvapivě zvítězil 15:10, ve finále ovšem bohužel podlehl Merlinu Borowiakovi z Drážďan. Martinovi tak gratulujeme ke stříbrné a Ondrovi bronzové medaili!

 

Soutěže mladších žaček se zúčastnila obě naše děvčata – Sára Hasíková i Ema Bohdalová. Ema si v základní skupině připsala velmi pěkná dvě vítězství, Sára vyhrála čtyřikrát – do eliminace tak postoupily ze sedmého a čtvrtého místa. Ema, která teprve sbírá závodnické zkušenosti, bohužel prohrála s domácí Annou Hakovou, Sára porazila Elišku Berdychovou z Vršovic (12:3), v dalším kole eliminace však bohužel nestačila na Němku Caru Rieger. Ema obsadila deváté, Sára páté místo.

 

V soutěži žaček nás zastupovaly Klára Lasáková, Bětka Filipková a Sára Hasíková.Dívek se na startu sešlo 24. Bětka vyhrála svoji skupinu a do eliminace postoupila jako sedmá, Kláře se příliš nedařilo a postoupila z 12. místa. Sáře se ve vyšší kategorii podařilo získat jedno vítězství, což stačilo na postup do eliminace z posledního postupového místa. V první eliminaci bohužel podlehla 8:15 Karolině Kneiflové z Mostu, celkově skončila 19. Klára i Bětka měly do první eliminace volný los, v šestnátce se Klára Lasáková utkala s Terezou Křížovou z Bohemians, bohužel těsně prohrála 14:15 a obsadila konečné 13. místo. Rovněž Bětce vystavila stopku závodnice z pražské Bohemky, Klára Staňková, Bětka prohrála 8:13 a v celkovém hodnocení skončila 11.