Kadetský a juiorský turnaj v Liberci - 3x stříbro

Uplynulou sobotu se v Liberci konal turnaj kadetů a juniorů ve fleretu, v neděli pak následoval turnaj kadetek a juniorek v téže zbrani. Naši mladí závodníci byli na „Libereckém fleretu“ úspěšní.

 

Kadeti – sobota 27.4.

Na start této soutěže se postavilo osmnáct mladých závodníků, naším jediným zástupcem byl Robert Zwinger, který vyhrál svou skupinu a do eliminace postoupil z průběžného třetího místa. Po vítězství nad Filipem Maxou z Bohemians (15:7) se proti němu na planš postavil brněnský závodník Ondřej Kvarda. Toho sice Robert v základní skupině porazil vysoko 5:1, nicméně eliminace je trochu něco jiného. Zápas to byl velmi napjatý a vyrovnaný, šermovalo se plné tři třetiny a jelikož v základním čase skončil souboj nerozhodným výsledkem 14:14, následovala minuta prodloužení s losováním výhody – zde platí, že pokud během nastavované minuty nepadne zásah, vítězem se stává právě ten šermíř, k němuž byl los příznivější. Výhodu dostal Kvarda, což pro Roberta znamenalo jediné: musel útočit. Iniciativu však převzal spíše brněnský závodník, během útoku ovšem minul a Robert využil svého práva na provedení protiútoku a zvítězil 15:14. Toto vypjaté utkání Robertovi otevřelo cestu do semifinále, kde se střetl s dalším brněnským závodníkem, Vojtěchem Kaláčkem. V tomto utkání rozhodla až třetí třetina. Za stavu 14:9 pro Roberta Zwingra požadoval Kaláček, aby byl Robertovi zvážen fleret /ten musí dle pravidel vytlačit závaží o hmotnosti 500 g/ - jelikož však byla zbraň našeho závodníka v pořádku a Kaláčkova dle následného zvážení ne, dostal brněnský závodník červenou kartu, tedy trestný zásah a Robert se stal vítězem utkání. Ve finále se střetl s domácím Romualdem Klemmem. V tomto těžkém utkání sice dvakrát vedl, domácí favorit si však své vítězství nenechal vzít. Klemm zvítězil 15:7 a získal zlato, Robert Zwinger skončil stříbrný. K tomuto velmi pěknému umístění mu samozřejmě gratulujeme. V juniorech Robert nestartoval.

Náš závodník si velmi pochvaloval dobrou organizaci soutěže i hodnotné ceny, které nebývají na šermířských soutěžích v ČR obvyklé.

 

Kadetky a juniorky – neděle 28.4.

 

V neděli pokračoval „Liberecký fleret“ soutěžemi kadetek a juniorek.

V kadetkách měl opavský oddíl dvě zástupkyně – Evu Havrankovou a Kateřinu Seidlovou.

Obě děvčata zašermovala své základní skupiny dobře – Eva bez jediné prohry, takže postupovala jako průběžně druhá, Katka si připsala dvě výhry oproti třem prohrám, což jí vyneslo postup z průběžně jedenáctého místa.

V eliminaci měla Eva do poslední šestnáctky volný los, Katka se střetla s Magdalenou Dědičovou z USK Praha, kterou porazila 15:11. Obě naše závodnice se tedy dostaly do elitní osmičky, kde Katka bohužel nestačila na zkušenější Terezu Křížovou z Bohemians. Eva si naopak vcelku hladce poradila s Terezou Štenclovou z Ostravy, kterou porazila 15:2. V semifinále se pak postavila proti Katčině přemožitelce Tereze Křížové a svou oddílovou kolegyni „pomstila“, když Křížovou porazila s vysokým rozdílem 15:2. Ve finále se pak Eva střetla se svou dlouhodobou soupeřkou Sabinou Hendrichovou z Ostravy, které tentokrát bohužel podlehla a to nejtěsnějším možným rozdílem 14:15.

Evě gratulujeme ke stříbrné medaili a Katce k velmi pěknému 8. místu!

 

Obě naše závodnice startovaly i v soutěži juniorek.

Katka zašermovala základní skupinu ještě lépe než v kadetkách, neboť si připsala tři vítězství a postupovala jako průběžně osmá, Eva nastupovala do eliminačních bojů z průběžného třetího místa (v základní skupině prohrála pouze se Ščukovou z Ostravy a to velmi těsně 4:5). Katka následně podlehla domácí Anežce Řičarové 9:15, do čtvrtfinále se nedostala, nicméně i tak obsadila pěkné 10. místo.

Eva měla do elitní osmičky volný los. Její první soupeřkou v eliminaci byla Magdalena Dědičová z USK Praha, která Evě dokázala dát jen jeden zásah. V semifinále se Eva střetla s její oddílovou kolegyní Martinou Pecháčkovou a porazila ji 15:6, ve finále stanula opět proti Sabině Hendrichové. I tentokrát byla Sabina tou úspěšnější a šťastnější, a tak Eva po prohře 11:15 získala druhou stříbrnou medaili.

Jak Eva, tak Katka jsou sice teprve prvním rokem kadetky, je však vidět, že se umí prosadit i mezi staršími závodnicemi. K jejich umístění jim gratulujeme!