Liberecký fleret 2013

Poslední domácí turnaj kadetů/kadetek a juniorů/juniorek před MČR zastihl naše závodníky v dobré formě.

Turnaj začal v sobotu 20. dubna soutěží kadetů. Na start se postavilo 26 závodníků, z našich Martin Florýk a Robert Zwinger. Martin si vedl ve skupině dobře, vyhrál tři utkání z pěti, Robert svou skupinu vyhrál. Do eliminace tak samozřejmě postoupili oba, Martin z 11. a Robert z 2. místa a do prvního kola eliminace měli oba volný los. V šestnáctce se proti Martinovi postavil Vojtěch Kaláček z Brna, s nímž Martin prohrál se slušným výsledkem 8/15, celkově skončil 11. Robert porazil v šestnáctce bez větších problémů Jiřího Beneše z Brna, ve čtvrtfinále si podobně poradil s Jonatamen Habartem z Bohemians, v semifinále se pak postavil proti svému reprezentačnímu kolegovi Adamu Cmielovi z Ostravy, s nímž svedl vypjatý zápas, který bohužel nakonec prohrál o jeden jediný zásah 14/15 a domů si odvezl „pouze“ bronzovou medaili.

Téhož dne pokračoval turnaj soutěží juniorů, v níž mezi 27 závodníky hájil naše barvy pouze Robert Zwinger. Ačkoli bude patřit do této kategorie až příští rok, svoji skupinu opět vyhrál, když porazil i domácího Romualda Klema (a to vysoko 5/1). Do eliminace postupoval jako první nasazený, v prvním kole měl volný los, v šestnáctce se pak utkal se Sašou Srpem z Brna, jehož porazil 15/10. Ve čtvrtfinále porazil s rozdílem třídy jeho oddílového kolegu Matyáše Zemana a v semifinále Vojtěcha Kaláčka (na čas 14/8), ve finále se opět setkal s Romualdem Klemem, který mu bohužel výhru ze základní skupiny nedovolil zopakovat a vyhrál nad Robertem 15/10. Stříbrná medaile je i tak pěkným úspěchem, k němuž je třeba pogratulovat.

V neděli pokračoval turnaj soutěží kadetek. Děvčat se sešlo na startu 21, za náš oddíl nastoupily Eva Havránková, Katka Seidlová a Bětka Filípková, která je zatím teprve žačka a do kategorie kadetek bude věkem patřit až příští rok. Všechna naše děvčata si vedla dobře. Bětka vyhrála ve skupině čtyři zápasy ze šesti, Katka, byť ze zdravotních důvodů delší dobu nezávodila, rovněž čtyři ze šesti, Eva svoji skupinu nekompromisně vyhrála. Do eliminace tak postupovaly jako 10. (Katka), 9. (Bětka) a 1. (Eva) nasazené, do prvního kola měly všechny volný los. V E16 Katka bohužel nestačila na Terezu Štenclovou z Ostravy, Bětka se naopak přes Terezu Křížovou po vypjatém boji (vyhrála 15/14) dostala do čtvrtfinále, kde však narazila na Evičku, na níž zatím nestačila. Eva poslala v E16 domů s nulou Marietu Tedenacovou z Brna, v osmičce pak přešla přes Bětku do semifinále, kde se utkala se svou tradiční rivalkou Sabinou Hendrichovou z Ostravy, jíž po velké bitvě porazila 15/14. Ve finále pak s přehledem porazila domácí Štěpánku Němcovou a stala se vítězkou turnaje. Bětka skončila na pěkném osmém místě, Katka byla 10.

Odpoledne pokračoval turnaj soutěží juniorek, do nějž nastoupily všechny tři naše závodnice, tedy Eva, Katka a Bětka. Celkem se na start postavilo 26 slečen. Naše děvčata šermovala opět velmi pěkně. Evička si vedla téměř jak „přes kopírák“ a stala se bezkonkurenční vítězkou své skupiny, Bětka vybojovala čtyři vítězství z šesti možných, Katka tři z pěti možných. Postupovaly jako 11. (Katka), 8. (Bětka) a 1. (Eva) nasazené, do prvního kola eliminace měly opět všechny volný los. V E16 Katka zabojovala a porazila 15/11 Kláru Remešovou z Ostravy, Bětka pak se stejným výsledkem porazila Terezu Štenclovou, Evička přešla do osmičky přes Terezu Cigankovou z Ostravy, kterou porazila 15/8. Ve čtvrtfinále na sebe opět narazily Evička s Bětkou, Evička vyhrála 15/11, Katka bohužel nestačila na Terezu Křížovou. V semifinále se Evička opět setkala se Štěpánkou Němcovou, kterou porazila 15/8, ve finále jí už bohužel nestačily síly na Sabinu Hendrichovou a tak skončila „až“ na druhém místě. Všechna naše děvčata zašermovala soutěž juniorek velmi pěkně, Evička druhá, Bětka šestá a Katka sedmá, k těmto krásným výsledkům gratulujeme a doufáme, že forma vydrží až do MČR.

Foto z Liberce - juniorky&kadetky naleznete ZDE