MČR žáků a žaček Bystřice

V sobotu 16. června se v Bystřici nad Pernštejnem konalo letošní poslední mistrovství ČR v šermu fleretem, a to kategorie žáků a žaček.

Náš oddíl reprezentovali Matěj Bohdal, Martin Florýk a Ondra Lasák v kategorii žáků a Bětka Filípková a Klára Lasáková v kategorii žaček, na soutěž družstev se k nim přidala ještě Sára Hasíková.

Organizátory mistrovství je třeba pochválit za perfektně připravenou tělocvičnu, bylo připraveno 10 planšů, devět z nich s aparáty se zaznamenáváním zásahů, což umožnilo divákům být stále v obraze. Bylo zde také dost prostoru pro diváky, což bylo fajn. Odpoledne bylo už veliké horko a klimatizace haly nestíhala, což se trochu podepsalo na odpoledním výkonu některých šermířů.

Žáci

Turnaj začal soutěží žáků, na start se postavilo 37 chlapců. Všichni naši zástupci zašermovali své základní skupiny velmi solidně - Ondra svoji skupinu vyhrál, Matěj byl ve své skupině druhý (2 porážky, 4 vítězství), Martin třetí (2 porážky, 3 vítězství), což jim vyneslo postup z průběžně z 3., 9. a 14. místa. Matěj bohužel v eliminaci o 16 prohrál s Matějem Chaloupkou z Liberce, celkově však i tak skončil na pěkném 17. místě. Martin porazil v první eliminaci Patrika Navrátila ze Zlína, v eliminaci o čtvrtfinále bohužel probrál s Davidem Linhartem z Brna a skončil na celkově 13. místě. Nejlépe z našich si jako tradičně vedl Ondra, který nejprve vyřadil Vítka Tynkla z Brna a poté jeho oddílového kolegu Jana Černého, ve čtvrtfinále však o pouhý jeden zásah prohrál s Adamem Cmielem z Ostravy, pozdějším vítězem turnaje a skončil tak celkově šestý.

Mistrem republiky se stal Adam Cmiel z Ostravy, vicemistrem Filip Prank z USK Praha, Ondra Lasák získal i díky velmi dobrému umístění v tomto turnaji bronzovou medaili, stejného umístění pak dosáhl i v Českém poháru pro sezonu 2011/12.

V soutěži družstev vstupovali naši chlapci díky dobrým výkonům v jednotlivcích jako třetí nasazení, což jim vyneslo volný los do čtvrtfinále. O semifinále se utkali s družstvem SK Zlín (Jelínek-Navrátil-Ponížil), které porazili vysoko 45:19, v semifinále je pak čekalo družstvo Ostravy (Cmiel-Haladěj-Mališ), jemuž bohužel podlehli 34:45. V souboji o třetí místo však kluci zabojovali, a porazili tým USK Praha (Frank-Goetz-Zdenek), takže získali bronzovou medaili.

 

Žačky

V soutěži žaček se na start postavilo 23 děvčat, Klára i Bětka si shodně ve svých skupinách připsaly čtyři vítězství oproti jedné porážce, do eliminace tak nastupovaly jako čtvrtá a šestá nasazená. Do 32 členné eliminace měly obě volný los, v soubojích o osm nejlepších se Bětka utkala s Terezou Cigankovou z Ostravy, kterou porazila vysoko 15:3, Klára dosáhla stejného výsledku proti domácí Petře Novákové z Bystřice. Obě děvčaty tedy postoupila mezi nejlepších osm, Bětka bohužel prohrála s Kateřinou Královou z Ostravy a skončila na velmi dobrém sedmém místě, Klára přešla do semifinále přes Kláru Staňkovou z Bohemians Praha, v semifinále však podlehla budoucí vítězce turnaje Tereze Štenclové z Ostravy a skončila na pěkném třetím místě.

Vítězkou turnaje a mistryní ČR se stala Tereza Štenclová, která ve čtvrtfinále vyřadila favoritku turnaje Sabinu Hendrichovou. Sabina Hendrichová a Kateřina Králová se pak díky schodnému bodovému výsledku v seriálu M ČR staly vicemistryněmi, naše Klára Lasáková bohužel zůstala těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě, spolu se Sabinou Hendrichovou se však stala vítězkou Českého poháru pro sezonu 2011/12 (opět se jednalo o mimořádnou bodovou shodu).

Do soutěže družstev doplnila naši dvojici Sára Hasíková, děvčata si zvítězila nad družstvem Sokola Brno I (Macko-Tedenačová-Diblíková), následně ovšem prohrála se silným družstvem Ostrava A (Hendrichová-Ščuková-Štenclová) a v souboji o třetí místo bohužel i s domácím družstvem Bystřice (Königová-Nováková-Víchová). Děvčata tak skončila bohužel bez medaile.

 

Všem závodníkům a závodnicím k jejich úspěchám gratulujeme!