Mistrovství Evropy kadetů a juniorů 2013

Mistrovství Evropy kadetů a juniorů se letos konalo v Budapešti, díky svým výborným výsledkům v sezoně se na ně kvalifikovali hned tři závodníci z našeho oddílu. V kadetkách Eva Havránková, v kadetech Robert Zwinger a Ondřej Lasák, který je věkem teprve v kategorii žáků.

Mistrovství Evropy bylo pro naše mladé šermíře ideální příležitostí, jak se utkat, poměřit sílu a umění šermu se šermířskou špičkou celé Evropy.

 

Kadeti šermovali hned první den mistrovství, 26. února, na startu se sešlo 81 závodníků z celé Evropy. Robert šermoval hned v první skupině, bohužel měl jen jedno vítězství a to na postup nestačilo, škoda, že s tureckým závodníkem prohrál jen o jeden zásah. Ondra Lasák šermoval ve skupině č. 3. Ondrovi se dařilo, neměl žádný respekt a v podstatě mu o nic nešlo - jen se dobře předvést. Ve skupině měl dvě vítězství, třetí mu uniklo o vlásek (prohra 4:5 s rumunským závodníkem). Dvě vítězství stačila na postup do eliminace z 53. místa, Ondrovým soupeřem se stal domácí závodník Daniel Dosa (po prvním kole 12.). Zápas měl zajímavý průběh, neboť za stavu, kdy Dosa měl již 14 zásahů a jeden mu chyběl do vítězství a Ondra měl jen čtyři zásahy, se Ondrovi začalo dařit, dával zásahy a Dosa ten „poslední“ nemohl trefit. Bylo to docela pěkné utkání, sešlo se i hodně diváků, aby se podívali, jak Dosa nemůže dát „poslední“ zásah. Zápas nakonec skončil 15:8, zvítězil Daniel Dosa. Ondra Lasák, který tou dobou ještě neoslavil 14. narozeniny, skončil na svém premiérovém mistrovství Evropy na velmi solidním 54. místě. Robert byl celkově 70.

 

Kadetky šermovaly následujícího dne ve vedlejší hale s 24 planši, pěkně vedle sebe, celkem 69 děvčat. Eva šermovala v celkem těžké skupině č. 5, u planše podporované nejen trenérem, ale i tátou Tomášem a dědou Vaškem. Eva šermovala, co umí, dosáhla dvou vítězství, porazila Ukrajinku a Chorvatku, snad mohla porazit i Řekyni, ale to utkání bylo hned na začátku a Eva nebyla ještě „rozjetá.“ Dvě vítězství nicméně stačila na postup do eliminace z 51. místa. V eliminaci narazila Evička na domácí závodnici Floru Pasztor, pozdější členku zlatého maďarského družstva, po prvním kole 14. Pasztor byla těžká soupeřka, byla to ovšem dobrá bitva, útoky přes celou planš, bohužel se Evičce nedařilo zakončovat a prohrála se solidním výsledkem 9:15, celkově skončila na 52. místě.

 

Naši závodníci se zapojili i do klání týmů.

 

Soutěž kadetských družstev se konala 1. března. České družstvo tvořili Robert Zwinger, Ondra Lasák a Adam Cmiel z Ostravy. Kluci šli do prvního utkání proti druhým nasazeným Rusům. Bylo jasné, že zvítězit by mohli jen zázrakem, cílem tedy bylo dobře zašermovat a dát jim co nejvíce zásahů. Podařilo se nakonec slušných 26, dařilo se hodně Ondrovi, kterého Rusové jako nejmenšího podceňovali. Druhé utkání bylo s družstvem Litvy, dařilo se zejména Robertovi, u Ondry bohužel propukly potíže se zády, což byla velká škoda. Dá se předpokládat, že kdyby byl v pořádku a šermoval tak jako s Rusy, mohlo naše družstvo vyhrát. Ondrovy potíže se bohužel stupňovaly, bylo to až na odstoupení, pak byla naštěstí pauza, takže se našemu nejmladšímu závodníkovi mohlo dostat rychlého ošetření a mohl se na chvíli natáhnout a odpočinout si, což mu alespoň trochu pomohlo. Proti družstvu Belgie se kluci velmi snažili, bojovali, bohužel se nedařilo, nakonec zbyl jen cíl dát více zásahů než s Litvou, to jediné se podařilo. Naši kadeti skončili na celkovém 15. místě.

 

Utkání dívčích družstev se konalo následujícího dne, tedy 2. března. Družstvo České republiky se skládalo ze tří zástupkyň oddílu Šerm Ostrava (Sabina Hendrichová, Michaela Ščuková a Veronika Matraszek) a naší Evy Havránkové. I děvčatům přisoudilo nasazení vycházející z umístění jednotlivých závodnic v soutěži jednotlivců, jako soupeře ruské družstvo (naše děvčaty byla 13. nasazená, Rusky 4.). Holky sice s Ruskami prohrály, ale  brali jsme to jako trénink s výborným sparingpartnerem na další utkání. Další utkání čekalo naše kadetky s týmem Nizozemí, toto utkání naše děvčata vyhrála 45:41. Stmelil se kolektiv a v perfektní náladě nastoupily holky proti družstvu Běloruska. S Běloruskami (nasazenými původně jako 9.) děvčata držela krok, hlavně v prostřední trojce je „přešermovalaů i výsledkově, ale závěr se bohužel nepovedl. Evě se nedařilo na Lizavetu Auzhan, nedala jí ani zásah,  tím pádem nám Bělorusky odskočily a už se to nedalo dohnat. Utkání skončilo

33:45 ve prospěch Bělorusek. Poslední utkání (o 11. místo) bylo proti Ukrajině (původně nasazená jako 10.). Šli jsme do něj s respektem. Ukrajina bojovala, ale Míše Ščukové se zadařilo a Anastasiya Kopytsya to od ní dostala s nulou, překvapivě pak právě tato ukrajinská závodnice na Evě dohnala 8 zásahů (v zápise je chyba) a Sabina Hendrichová to „nandala“ Martě Pedosenko s nulou. Naše děvčata nakonec zvítězila 45:33 a tím skočila z 15. místa na 11 – takže jejich výsledek byl lepší než jejich původní nasazení. Velká chvála, celkově se děvčata zrychlila a přizpůsobila, šermovala jako tým a hlavně se před každým utkáním rozcvičila. Evička měla pak dobrý pocit z toho, že všechny soupeřky, které porazila, skončily v jednotlivcích lépe než ona.