MSK a J Poreč 2013

 

Naši mladí reprezentanti jeli poměřit své síly se světovou špičkou na MS Kadetů v chorvatské Poreči.

FLERET KADETKY

Turnaj začal v sobotu 6. dubna soutěží děvčat ve fleretu (a chlapců v šavli). Českou republiku reprezentovala kromě Sabiny Hendrichové a Michaely Ščukové i naše Eva Havránková.

Šermovala ve skupině č. 4 a začala vcelku zostra, když svou první soupeřku, Moniku Davila z Portorika, „smetla“ 5/1. To Evu samozřejmě skvěle motivovalo, bohužel další soupeřkou byla velice silná ruská závodnice Adelya Abdrakhmanova, proti níž se Evě vůbec nedařilo (0/5), další zápas s vysokou Brazilkou Gabrielou Cechini, se sice vyvíjel zpočátku dobře, brazilská závodnice však využívala své výšky a hodně dávala předbody a Eva prohrála 2/5 (touto taktikou brazilská závodnice později málem porazila i pozdější vítězku celého turnaje Viktorii Schmel-Mesteri). Evinou další soupeřkou byla Američanka Morgan Partridge, Eva začala skvěle, vedla 2/0, pak se ale Američance podařilo zápas zvrátit a Evička prohrála 3/5. Předposlední zápas šla proti výborné levačce z Dánska, Martine Spanger-Riis, která předtím děvčata ve skupině poměrně s přehledem porážela. Eva věděla, že musí vyhrát a velmi houževnatě zabojovala, což jí vyneslo cenné vítězství 5/2. Poslední soupeřkou byla závodnice z Kazachstánu, Karolina Karimova, Eva neúprosně útočila a porazila ji 5/3. I tato závodnice byla levačka, je třeba konstatovat, že Eva byla dobře připravená díky tréninku s Robertem Zwingrem, který je též levák, a tak jí šly souboje s levačkami skvěle.

Evička postoupila do eliminace z 38. místa (celkem startovalo 74 děvčat). Její soupeřkou byla polská závodnice Julia Chrzanowska, která postupovala z 27. místa (do turnaje nastupovala jako 11. nejlépe nasazená, ve skupině měla 3 vítězství oproti dvěma prohrám). Evička skvěle útočila a polská závodnice si s ní zpočátku nevěděla příliš rady, byl to velice vyrovnaný a dramatický souboj, obě soupeřky se „tahaly“ o každý zásah, Eva chvíli i vedla. Před poslední přestávkou byl stav 14/14. Chrzanowska pak šla dopředu, Evička vykryla, ale odbod se jí bohužel nepodařil na 100% a nesvítil, Chrzanowska toho využila, rychle zasáhla a zvítězila nejtěsnějším možným rozdílem 15/14, což bylo samozřejmě pro celou naši stranu (Evě fandila celá výprava z ČR) a zvlášť pro Evičku obrovské zklamání, neboť byla jen maličký krůček od senzačního postupu mezi 32 nejlepších. Na výkonu, který na mistrovství světa předvedla je nicméně vidět, že Eva v posledních týdnech tvrdě trénovala, a že se její výkony, a to i v konkurenci těch nejlepších, stále zlepšují.

Ke 41. místu, které na MS K vybojovala (byla nejlepší z našich reprezentantek), je Evičce v každém případě třeba gratulovat.

V neděli 7.4. se rozběhla soutěž kordistů a kordistek a probíhal závěr soutěží fleretistek a šavlistů, v pondělí 8.4. probíhal závěr kordových soutěží a začaly soutěže ve fleretu kadetů a šavli kadetek.

FLERET KADETI

Za ČR ve fleretu kadetů nastoupili nakonec pouze Adam Cmiel z Ostravy a Robert Zwinger z našeho oddílu. Roberta od postupu do eliminace dělil jeden zásah – ve skupině měl jen jedno vítězství, druhé mu těsně uniklo, když prohrál 5/4. Celkově skončil 93. ze 104. startujících. Podrobnosti připravujeme.
 

 

Všem dalším našim reprezentantům, v kadetských i juniorských kategoriích, držíme palce!!!

Kompletní rozvrh turnaje.

Oficiální web MSK a J.

Výsledky.

Oficiální webový kanál FIE na YouTube - zde přenos živě