Náročný víkend našich juniorů

Naši juniorští reprezentanti měli náročný víkend.

Eva Havránková s Robertem Zwingrem šermovali už v pátek na světovém poháru v Bratislavě.

Robert skončil na 149. místě ze 180 startujících, skupina byla vyrovnaná, neměla jednoznačného vítěze, ve skupině měl juniorského mistra Evropy Weinera ze SRN. Vítězství nad Maďarem Baloghem bohužel k postupu nestačilo, eliminace Robertovi unikla o jeden zásah, šermoval velmi vyrovnaně, s Rusem Kirovem  prohrál těsně 4/5.

Eva dlouho čekala na zahájení skupiny, nakonec se šermovalo na jiné než avizované planši, podařilo se jí vyhrát utkání se Srbbkou Pelekšič a postoupila do eliminace ze 124. místa. Souboj s průběžně pátou Američankou Taffelovou skončil 4/15, takže toto místo jí zůstalo i v celkovém pořadí. Startovalo 160 závodnic.

Robert i Eva šermovali dobře, natrénováno měli, jen chyběli ty drobné centimetry, aby padaly zásahy i pro ně. Jsme zvyklí šermovat v ČR na trochu kratší vzdálenost, o malinko, ale to "malinko",  to na SPJ vyhrává. 

Podrobné výsledky  junioři zde ,  juniorky zde . 

V pátek večer se oba naši závodníci vrátili domů a hned v sobotu brzy ráno jeli vlakem do Prahy na USK odšermovat společnou soutěž junioři&seniroři,  juniorky&seniorky v Praze. Ve společné soutěži seniorů a juniorů skončil Robert v pořadí  na velice pěkném 7. místě, což mu vyneslo v  juniorech zlatou medaili. Eva skončila ve společné soutěži bronzová, v juniorkách brala rovněž zlato, čili tento turnaj byl pro naše juniory jednoznačně úspěšný.

Svůj náročný víkend pak oba zakončili v neděli společným reprezentačním soustředěním nejlepších fleretistů a fleretistek.

Bohužel, toto soustředění bylo časově nastavené pro seniorskou kategorii před světovým pohárem v italském Turíně, který se uskuteční poslední listopadový víkend. Pro juniory, kteří si odbyli podzimní vrchol sezony pouhé dva dny před tím právě v Bratislavě, bylo toto reprezentační soustředění sice nepochybně důležité, ale poněkud ex post. Samozřejmě lze pochopit, že vše nejde sladit úplně ideálně a je skvělé, že možnost reprezentačního soustředění vůbec je, ale i tak se nabízí otázka, zda by se lepší načasování neodrazilo právě na výsledcích SPJ v Bratislavě.

Jelikož v Bratislavě na SPJ byli za juniory Zwinger (Opava), Ondrušek (Zlín), Cmiel, Blahut, Šindelář, Haladěj (všichni Ostrava), juniorky Havránková (Opava), Hedrichová, Matraszek, Štenclová (všechny Ostrava), což je poměrně slušný počet ze severní Moravy a Slezska, nebylo by možná od věci zauvažovat nad zorganizováním soustředění jednak načasovaného před SPJ a jednak konaného někde v regionu.