Naši mladí šermíři a uplynulý víkend

Během uplynulého víkendu se konalo hned několik turnajů.

Mladší žáci a žačky - Franklov memorial 2012 - Bratislava

Tohoto turnaje se zúčastnili tři z našich nejmladších šermířů - Ondřej Lasák a Matěj a Ema Bohdalovi.

Ema, která ještě nešermuje ani celý rok, si poprvé vyzkoušela turnaj v zahraničí. Byla nejmladší mezi všemi startujícími a mezi slovenskými děvčaty se jí  prosadit nepodařilo, i tak se však jedná o důležitou zkušenost, kterou může zúročit v další sezóně.

Chlapcům se dařilo lépe - po základních skupinách byl Matěj se dvěma vítězstvími a dvěma porážkami průběžně jedenáctý, Ondřej, který svou skupinu vyhrál, průběžně třetí a oba postoupil do druhého kola skupin. Matějovi se ve druhém kole skupin dařilo lépe, připsal si tři vítězství proti dvěma prohrám, Ondřej vyhrál čtyři utkání z pěti, porazil jej pouze slovenský závodník Adam Zeman z STU Bratislava. Po obou kolech skupin byl Ondřej průběžně druhý, Matěj obsadil průběžně osmou příčku. Matějovým soupeřem v elminaci byl Filip Tedenač z Brna, který jej při závodech v Brně před 14 dny porazil, Matěj se jej ovšem nezalekl a porážku mu vrátil - vyhrál 12:7 a postoupil tak do finálové osmičky, zde jej bohužel vyřadil slovenský závodník Henrik Egyenes Porsok (vítěz brněnského turnaje). Ondřej měl do "osmičky" volný los, o semifinále se střetl s Gyulou Farkasem ze Šamorína, jehož porazil vysoko 12:2, ve čtvrtfinále pak vrátil porážku ze skupin Adamu Zemanovi, jehož porazil opět s vysokým rozdílem 12:4. Jeho finálovým soupeřem pak byl Henrik Egyenes Porsok. Před 14 dny v Brně ve finále našeho Ondřeje porazil, v Bratislavě byl však úspěšnější Ondra, který se radoval z vítězství 7:6 a odvezl si tedy domů zlatou medaili. Matěj nakonec obsadil krásné sedmé místo. Oběma našim mladým závodníkům gratulujeme!

 

U23 - Brno

Naši kadeti Eva Havránková a Robert Zwinger si o víkendu vyzkoušeli turnaj dospělých, Moravanku (ženy) a Tvarůžkův memoriál (muži) pořádané Sokolem Brno I. Oba turnaje jsou zařazeny do evropského seriálu závodů ve fleretu pro mladé do 23 let (U23 European Circuit) - startovat však mohli i závodníci starší.

Robert se na silně obsazeném mezinárodním turnaji dospělých (startovalo 70 závodníků z 10 zemí) zatím neprosadil, konkurence mezi seniorskými závodníky je veliká, pro Roberta je však i toto zkušenost. Robert, který startoval jako druhý nejmladší ze všech závodníků, skončil na celkově 60. místě.

Po sobotním Tvarůžkově memoriálu se v neděli konal turnaj žen - Moravanka. Zde se na start postavilo 32 závodnic z pěti zemí, jedinou zástupkyní našeho oddílu byla Evička. Ze základních skupin postupovaly všechny závodnice do kompletní 32, v eliminaci narazila na vedoucí závodnici českého seniorského žebříčku Elišku Šabartovou z USK Praha. Svůj zápas sice prohrála 10:15, nicméně je to velmi slušný výsledek a 10 zásahů, které Elišce Šabartové dokázala při jejich prvním vzájemném střetnutí dát, Evičku potěšilo.

Celkově lze tedy shrnout, že naši kadeti jeli do Brna mezi dospělé především sbírat zkušenosti a také trochu "potrénovat" před vrcholem sezóny, kterým pro ně bude nadcházející mistrovství republiky.