M ČR mladších žáků - dvě zlata a bronz!

Úspěšnou sezónu završil tuto sobotu Ondřej Lasák, který se stal ve své věkové kategorii mistrem ČR, tento úspěch pak korunoval ještě v soutěži družstev, kdy spolu s Matějem Bohdalem a Karlem Hasíkem vybojoval další mistrovský titul. Naše děvčata brala v soutěži družstev mladších žaček bronz.

Mladší žáci a žačky se k finálovému turnaji mistrovství ČR v šermu fleretem sešli v Brně v sobotu 26. května.

 

Mladší žáci

Startovalo 41 chlapců, kteří se během závodů v průběhu celé sezóny kvalifikovali do finálového závodu (účastnit se může totiž jen ten, kdo má v žebříčku alespoň 4 body - platí pro mladší žáky a žáky). V úvodním kole skupin se nedařilo pouze Karlu Hasíkovi, který do eliminačních bojů nepostoupil, Matěj Bohdal nastupoval do eliminace po pěti výhrách a jedné prohře v základní skupině z průběžného 8. místa, Ondra Lasák, který svou skupinu s přehledem vyhrál, postupoval jako průběžně první. V souboji o šestnáctku nejlepších porazil Matěj Marko Bremella z Olomouce vysoko 12:2, v boji o finálovou osmičku však podlehl domácímu Danielu Tesaříkovi (10:12) a ve finálovém závodě M ČR skončil celkově desátý. Ondřejovým prvním soupeřem v eliminaci byl František Vavříček z Bystřice, jehož Ondra porazil 12:2, podobně vysokým rozdílem (12:1) pak porazil i jeho oddílového kolegu Marka Totuška a postoupil do finálové osmičky. Zde narazil na Matějova přemožitele Daniela Tesaříka, jehož porazil 12:4, v semifinále se pak utkal s Radkem Ondruškem ze Zlína a zvítězil 12:5. Do finále nastoupil proti domácímu závodníkovi Zdenku Brýdlovi, zlatou medaili si však nenechal vzít a po vítězství 12:9 se stal nejen vítězem finálového závodu seriálu M ČR, ale také mistrem republiky a celkovým vítězem Českého poháru v kategorii mladších žáků.

 

Naši mladí šermíři dále pokračovali turnajem družstev, do něhož dle nasazení po soutěži jednotlivců vstupovali z pátého místa. Naše družstvo ve složení Ondřej Lasák, Matěj Bohdal a Karel Hasík se nejprve utkalo s jedním z brněnských družstev (Crhák, Geržičák, Meixner, Michalica) a zvítězilo poměrem 45:39, v semifinále pak nastoupilo proti družstvu z Bystřice (König, Šibor, Totušek) a zvítězilo 45:40. V napínavém finálovém utkání se naši závodníci postavili na planš proti brněnskému družstvu s poetickým přízviskem „Kopretiny“ (Brýdl, Chytrý, Rodriguez, Tesařík) a v tomto finálovém utkání završil Ondra svou spanilou jízdu turnajem. Poté, co převzal štafetu za zdánlivě rozhodnutého stavu 27:40 ve prospěch Brna, dal Zdenku Brýdlovi téměř neskutečných 18 zásahů a v nervy drásajícím, úžasném závěru utkání zajistil svému družstvu vítězství 45:41, zisk zlaté medaile a titulu mistrů republiky v soutěži družstev.

 

Mladší žačky

Do finálové soutěže seriálu M ČR mladších žaček se z našeho oddílu kvalifikovaly Sára Hasíková a Kristina Petkovová. Děvčata nešermovala špatně, bylo však znát, že jim schází větší závodnická zkušenost. Sára i Kristinka postoupily do eliminace, kde se však musely postavit o něco starším a více zkušeným soupeřkám a celkově skončily na sedmém (Sára) a osmém (Kristinka) místě.

V soutěži družstev doplnila Sáru a Kristinku ještě Ema Bohdalová, která se ve své první sezoně na M ČR zatím nekvalifikovala, a naše děvčata získala bronzovou medaili.

Výsledky našich mladších žaček jsou především velmi nadějné do budoucna, neboť všechna tři děvčata mají před sebou ještě dva až tři roky v této kategorii a tedy i dost prostoru pro sbírání zkušeností (a dobrých umístění :-)) v dalších sezónách. Věříme, že pokud toto naše nadějné mladé družstvo zůstane ve stejném složení a nepoleví v tréninku, má velkou šanci probojovat se v dalších ročnících M ČR k ještě cennějším kovům.