Opavský listopad – fleretu vévodili domácí

O víkendu 3. a 4. 11. pořádal náš oddíl již tradiční turnaj „Opavský listopad“ – v sobotu se ve fleretu soutěžilo v kategoriích kadetů/kadetek a žáků/žaček, neděle patřila šavli – všem kategoriím od žáků/žaček až po seniory/seniorky, v kategorii seniorů navíc proběhla i soutěž družstev.

Hlavní ceny do soutěže kadetů a kadetek ve fleretu věnoval pan Miroslav Moravec – Zlatnictví Moravec. Ceny do všech soutěží věnovalo statutární město Opava.

 

KADETI

Na startu soutěže kadetů se sešlo 25 mladých šermířů, náš oddíl vyslal do soutěže čtyři závodníky: Roberta Zwingra, Martina Florýka, Jindru Rimela a Ondřeje Lasáka. Všichni si vedli velmi dobře.

Robert vyhrál svoji skupinu a po prvním kole obsadil průběžné první místo, což mu vyneslo volný los do první eliminace. Velice dobře zašermoval i Jindra, který svou skupinu rovněž vyhrál, po prvním kole byl třetí a do první eliminace měl také volný los, Ondra si ve skupině připsal 3 vítězství a jednu prohru (5:4 s Patrikem Navrátilem), takže do eliminace nastupoval jako šestý nasazený a rovněž měl pro první eliminaci volný los. Martin ve skupině také vyhrál 3 utkání z pěti (prohrál s Adamem Cmielem 3:5), po prvním kole byl sedmý a rovněž měl volný los do první eliminace. V soubojích o čtvrtfinále zvítězil Robert nad Jiřím Syřištěm vysoko 15:1, Jindra porazil 15:8 Matyáše Zemana, Ondra pak 15:13 Vojtěcha Kaláčka, Martin bohužel nestačil na Davida Linharta a podlehl mu 6:15 – celkově pak skončil jedenáctý. Náš oddíl měl tedy ve čtvrtfinále hned tři zástupce, což je samo o sobě slušný úspěch, v boji o semifinále bohužel Ondra a Jindra narazili na sebe – zvítězil Ondra 15:3 a Jindra obsadil celkové velmi pěkné 5. místo. Robert vybojoval postup do semifinále nad Patrikem Navrátilem, kterého porazil vysoko 15:2, v semifinále byl jeho soupeřem Zdeněk Brýdl, kterého porazil 15:5. Ondřejovi se v semifinále postavil Adam Cmiel, kterého Ondra porazil 15:9. Finále tedy patřilo Opavě – průběh utkání byl dramatický a Ondra zpočátku nad Robertem vedl, staršímu a zkušenějšímu Robertovi se však vývoj zápasu podařilo otočit a radoval se ze zlaté medaile. Ondrovo druhé místo je však s přihlédnutím k tomu, že je teprve prvním rokem v kategorii žáků, skvělým úspěchem. Kompletní výsledky.

 

KADETKY

Kadetek se na start soutěže postavilo 22 – z toho čtyři naše závodnice – Eva Havránková, Klára Lasáková, Alžběta Filipková a Kateřina Seidlová.

Katka měla bohužel zdravotní problémy, a tak se jí nepodařilo postoupit ze skupiny, celkově skončila devatenáctá. Bětka a Klára, obě teprve žačky, zašermovaly své skupiny velmi dobře – Bětka si připsala tři vítězství proti dvěma porážkám a Klára svoji skupinu vyhrála – stejně jako Evička, jedna z favoritek turnaje. Po prvním kole si naše děvčata stála takto: Evička byla třetí, Klára čtvrtá, Bětka desátá, do první eliminace měly všechny volný los. V šestnáce – tedy o postup do čtvrtfinále se Bětka utkala s Anetou Zapadlovou, proti níž bohužel nakonec podlehla 10:15, Klárka narazila na Zuzanu Vařákovou, s níž velmi těsně prohrála 14:15 a dále tedy bohužel nepostoupila – Bětka skončila celkově na pěkném 12. místě, Klára byla devátá. Evička si naproti tomu velmi hladce poradila s Annou Havlíčkovou z Liberce, které nedovolila ani zásah (15:0), ve čtvrtfinále se pak utkala s Kateřinou Královou, jíž porazila 15:10. V semifinále se proti ní postavila její tradiční soupeřka Sabina Hendrichová – první třetina utkání byla velice vyrovnaná, po přestávce se však Evička rychle dostala do vedení a vyhrála 15:10. Ve finále turnaje pak porazila 15:8 Sabininu oddílovou kolegyni Michaelu Ščukovou a radovala se ze zlaté medaile. Konečné pořadí Havránková – Ščuková – Hendrichová + Víchová tak do značné míry kopírovalo výsledek z minulého ročníku turnaje (Havránková – Ščuková – Hendrichová + Lasáková). Kompletní výsledky:

 

ŽÁCI

Po soutěži kadetů následovala soutěž žáků (do 15 let), do níž se přihlásilo rekordních 40 závodníků – nejen z ČR, ale i ze sousedního Slovenska. Náš oddíl vyslal do soutěže hned devět chlapců - zkušené závodníky i nováčky, pro něž byl Opavský listopad prvním opravdovým turnajem: Ondřeje Lasáka, Martina Florýka, Matěje Bohdala, Karla Hasíka, Jaromíra Bernarda, Vojtěcha Bernarda, Jakuba Fereta, Miroslava Onderku a Michala Ondráčka. Michal, Jára, Mirek a Vojta se s turnajem rozloučili po skupinách, ostatní postoupili do úplné 32 – Ondra z prvního, Martin z desátého, Matěj z devatenáctého a Kuba s Kájou z 31. místa. V první eliminaci se tak proti sobě postavili Ondra a Kája, který se k zápasu postavil velmi bojovně a do poslední chvíle se nevzdával, i když měl Ondra převahu. Ondra zvítězil 15:3. Se stejným výsledkem dopadlo i utkání Kuby s Radkem Šiborem, takže Kája a Kuba se společně dělili o celkové 31. místo. Matěj podlehl v první eliminaci Vítku Tynklovi 9:15, celkově skončil 19. Martin si naproti tomu poradil s 15:9 s Jiřím Syřištěm a v dalším kole eliminace vyřadil (s těsným výsledkem 15:14) Matěje Chaloupku. Ondra se v 16 postavil proti Adamovi Uhlířovi, jehož porazil 15:8. Ve čtvrtfinále jsme tak měli dva zástupce, Martin pak vysoko, 15:2, porazil Radka Šibora, který byl po skupinách druhý a potvrdil tak svou stoupající výkonnost (připomeňme jeho první místo na turnaji ve Štetrnberku). Stopku mu vystavil až Zdeněk Brýdl, který zvítězil 15:10. Martin tedy skončil na velmi pěkné bronzové příčce. Ondra postoupil do semifinále po vítězství 15:3 nad Karlem Volfem, v semifinále se utkal s Martinem Gvothem, jehož porazil 15:9. Ve finále se již po několikáté střetl se Zdeňkem Brýdlem, jehož nakonec porazil 15:13 a získal tedy zlatou medaili. Kompletní výsledky:

 

ŽAČKY

Děvčat se na start soutěže postavilo 17, závod se stejně jako soutěž chlapců konal se zahraniční účastí kolegyň ze Slovenska. Opavu zastupovaly čtyři šermířky: Klára Lasáková, Bětka Filipková, Sára Hasíková a Ema Bohadlová. Sára a Ema jsou teprve mladší žačky (a ještě příští sezonu budou), takže turnaj pro ně byl především o sbírání zkušeností. Po skupinách byla Sára 13. a Ema 16., Bětka skončila se dvěma pohrami a dvěma výhrami devátá, Klára prohrála ve skupině jen jedno utkání a po prvním kole byla 3. Ema nastoupila do první eliminace proti favoritce turnaje Sabině Hendrichové, která utkání vyhrála 15:1, Sára prohrála 4:15 s Andreou Víchovou (Andrea byla spolu se Sabinou třetí v kadetkách), Ema tedy skončila celkově 16., Sára 13. Klára hladce porazila Annu-Marii Maršálkovou 15:1, Bětka svedla dramatický souboj s Veronikou Králikovou, kterou nakonec porazila 11:10, takže jsme ve čtvrtfinále měli dvě zástupkyně. Bětka pak nastoupila proti Sabině Hendrichové, s níž sice prohrála 7:15, ale ze sedmi zásahů, které jí dala, měla dobrý pocit. Bětka skončila na osmém místě. Klára svedla vyrovnaný souboj se Štěpánkou Němcovou, kterou porazila 15:12, v semifinále jí však vystavila stopku Viktória Králiková (Klára prohrála 5:15) – a Klára tedy nakonec brala bronz. Kompletní výsledky.

 

ŠAVLE

V neděli pokračoval turnaj Opavský listopad soutěžemi v šavli, kterých se zúčastnili (kvůli rozšíření obzorů, nasbírání zkušensotí) i tři z našich mladých fleretistů: Bětka Filipková (žačky a kadetky), Eva Havránková (kadetky) a Robert Zwinger (kadeti).

Turnaj v šavli byl jako již tradičně provázen uvolněnější a přátelštější atmosférou, začínal ráno soutěží seniorů a žaček, pokračoval soutěží žáků a kadetek, soutěží juniorek a kadetů a nakonec v pozdním odpoledni soutěží juniorů a seniorek. Všechny kategorie šermovaly odděleně, soutěž žaček byla nežebříčková. Kompletní výsledky zde.

Bětka si přesto, že to byla její první zkušenost s šavlí, vedla velmi dobře, bylo vidět, že šermuje uvolněně a že ji to baví. Ve skupině si připsala dvě vítězství, čímž si automaticky zajistila postup do semifinále. Jen těsně (prohrála 14:15 s Norou Sotonovou) nepostoupila do finále! Nakonec se tedy radovala z bronzové medaile, pokračovala pak ještě v soutěži kadetek, kde skončila osmá. Evička už před několika lety šerm šavlí vyzkoušela, ve své skupině si připsala dvě vítězství, v eliminaci však prohrála 7:15 s Michaelou Benešovou a celkově skončila pátá. Těsně pod stupni vítězů skončil v soutěži kadetů i Robert (také už šavli kdysi vyzkoušel), který sice ve své skupině nestačil jen na vedoucího závodníka žebříčku a budoucího vítěze Jiřího Plonera, v eliminaci však po dramatickém souboji těsně (14:15) prohrál s Adamem Chauturem.  


Během celého víkendu byly vidět velmi pěkné souboje, všem finalistům a medailistům srdečně gratulujeme!