Soustředění Bystřice nad Pernštejnem srpen 2012

Již po osmé se letos v srpnu konalo šermířské soustředění v Bystřici nad Pernštejnem. Zúčastnilo se jej 104 šermířů - fleretistů a jejich trenéři.

Jako obvykle přijeli fleretisté z STU Bratislava a letos se podařilo navázat kontakt a pozvat také fleretisty z italského San Quirina.
Z České republiky se zúčatnili šermíři z Bohemians Praha, Sokol Praha Vršovice, USK Praha, Orel Hradec Králové, Sokol Bystřice nad Perštejnem, Sokol Brno I., ŠK Zlín, Sokol Šternberk, Šerm Ostrava, TJ Slezan Opava (Borna Ivo - trenér, šermíři - Rimel Jindrich, Zwinger Robert, Lasák Ondřej, Florýk Martin, Bohdal Matěj, Havránková Eva, Seidlová Kateřina, Lasáková Klára, Filipková Alžběta, Hasík Karel, Hasíková Sára).

Soustředění začalo 6x2 hodiny všeobecné fyzické přípravy, půlden volna v úterý odpoledne a od středy 5x2 hodiny specializace šerm, v pátek odpoledne kompletní skupiny turnaje "Otevřený přebor České obce Sokolské" ve fleretu, všechny kategorie od mladších žáků a žaček až po seniory a seniorky. V sobotu se pokračovalo již jen eliminačními souboji až do finále. Až do elmininace postupovali všichni, zvláštností turnaje bylo druhé koloo po vzoru moderního pětiboje - utkání pouze na jediný zásah. Kompletní výsledky na www.okpb.cz/serm/rok12/jaro12.htm - úplně na konci u soustředění Bystřice.

Každý večer si mohli šermíři doplnit trénink předem dohodnutou školou se zbraní u libovolného trenéra nebo si mohli zahrát basket či fotbal.
Po večerním tréninku následovala 4. fáze pro trenéry - diskuse trenérů o olympiade 2012 v Londýně, pravidlech šermu, kalendáři šermu a rozdílnostech pojetí současného italského šermu oproti výuce šermu v České republice. V komunikaci s italskými trenéry pomohl především Zdeněk Ondrušek a trenéři si pomáhali i přímou komunikací v anglickém jazyce. Rozumnými argumenty obhájil stávající koncepci vyuky ve slovenském šermu Julius Králík.