Úspěchy našich kadetů na M ČR

Tuto sobotu vybojovali naši kadeti a naše kadetky své finálové boje na M ČR v Ostravě. Do finálového turnaje se z našich kvalifikovala čtyři děvčata: Eva Havránková, která byla favoritkou turnaje a jíž stačilo k zisku titulu Mistryně ČR druhé místo, Kateřina Seidlová, Klára Lasáková a Alžběta Filípková - poslední dvě jmenované jsou sice teprve prvním rokem starší žačky, přesto jsou již schopné bodovat i na soutěžích o kategorii vyšší. Z chlapců se pak kvalifikovali: Robert Zwinger, Jindřich Rimel a Martin Florýk, který je zatím také teprve žák. Na soutěž družstev se k nim připojil jako náhradník Matěj Bohdal.

 

Kadeti – bronzová medaile

Turnaj začal soutěží kadetů, na startu se sešlo 25 závodníků, kteří byli rozděleni do tří skupin po 6 a jedné po sedmi. Sedmičlennou skupinu měl z našich bohužel Martin Florýk, což pro něj, jakožto hůře nasazeného, nebylo výhodné. Jednalo se navíc po poměrně těžkou skupinu, v níž šermoval i favorit turnaje a pozdější vítěz Romuald Klemm z Liberce nebo Viktor Gotz z USK Praha, který byl po skupinách průběžně druhý. Martin si přesto nevedl špatně, zejména proti silnějším soupeřům prokázal velkou bojovnost (a zřejmě také nebyl svázán nervozitou, že „musí“ vyhrát) – jedno vítězství ve skupině mu však nakonec na postup nestačilo. Jindra Rimel vybojoval ve své skupině dvě vítězství (shodou okolností obě v prodloužení) a postupoval z průběžného 17. místa, Robert Zwinger svou skupinu s přehledem vyhrál a s pěti obdrženými zásahy byl po skupinách průběžně třetí, což mu do prvního kola eliminace vyneslo volný los.

Jindra se v eliminaci utkal s Viktorem Haladějem z Ostravy, po základním čase (3x3 minuty) byl však stav nerozhodný 5:5, a tak se opět prodlužovalo. Výhodu měl sice Haladěj, Jindrovi se však podařilo i pod tlakem soupeře dát rozhodující zásah a s vítězstvím v poměru 6:5 postoupil do šestnáctky. Zde se utkal s dalším ostravským závodníkem, Adamem Cmielem (po skupinách průběžně prvním a celkově pak třetím), který jej porazil 15:3.

Jediným naším zástupcem v soutěži tak zůstal Robert, který v šestnáctce nastoupil proti průběžně 14. Matěji Chaloupkovi z Liberce, jehož porazil 15:6. Ve čtvrtfinále se pak utkal s Vojtěchem Kaláčkem z Brna. Utkání se nejprve pro Roberta nevyvíjelo příliš dobře a po první třetině prohrával 4:6, následně však zmobilizoval síly a  porazil Kaláčka 15:10 (video z tohoto utkání) . V semifinále pak Robert nastoupil proti Filipu Frankovi z USK Praha, který jej bohužel porazil 15:8. Ačkoli Frank předvedl dobrý výkon a jeho vítězství není možné nijak zpochybnit, přesto bylo utkání dle našeho mínění poznamenáno přestupkem proti pravidlům, konkrétně zakrýváním platného povrchu neozbrojenou paží. To Filip Frank v následné debatě o tomto dokonce sám přiznal (a dokázal tak své fair play), nicméně rozhodčí V.Romankov na Robertův protest odmítl reflektovat a žádosti o postavení postranních rozhodčích buď nerozuměl, nebo rozumět nechtěl. Jelikož si pana Romankova vážíme, tento spor, který jsme s ním měli, nás mrzí. Je ovšem možné, že jsme jen oboustranně narazili na jazykovou bariéru... (video z tohoto utkání můžete vidět zde).

Robert tedy skončil na velmi pěkném třetím místě a toto umístění ve finálovém turnaji M ČR mu vyneslo i bronzovou příčku v celém seriálu M ČR. Vítězem a mistrem ČR se stal Romuald Klemm z Liberce, vicemistrem Filip Frank z USK Praha.

 

Kadetky – zlatá medaile a zisk titulu mistryně ČR

Na start se postavilo 24 závodnic, které byly rozděleny do 4 rovnoměrných skupin po šesti. Všechna naše děvčata zašermovala své základní skupiny velmi solidně a všechna postoupila do eliminačních bojů – Eva Havránková jako průběžně 1. (svou skupinu vyhrála), Klára Lasáková jako 5. (1 prohra, 4 výhry), Katka Seidlová jako 10. (3 výhry, 2 prohry), Bětka Filípková jako 16. (2 výhry, 3 prohry).

Eva, Klára i Katka měly do první eliminace volný los, Bětka musela postup do šestnáctky vybojovat proti Anně Havlíčkové z Liberce. V tomto utkání zachovala chladnou hlavu, předvedla velmi pěkný, takticky zvládnutý šerm a zaslouženě vyhrála. V  eliminaci o postup do čtvrtfinále proti sobě bohužel dost nešťastnou náhodou nastoupily Bětka s Evičkou. Ač Bětka prohrála 8:15, byla to prohra se ctí a Bětka ukázala nejen, že se v posledních měsících hodně zlepšila, ale také, že nic nevzdává předem. Bětka skončila celkově na velmi solidním 14. místě. Katka nastoupila v bojích o čtvrtfinále proti Kateřině Králové z Ostravy, souboj bohužel prohrála 15:6 a skončila celkově jedenáctá. Kláře se mezi osm nejlepších podařilo vcelku hladce postoupit přes Magdalenu Tomášovou z Ostravy, kterou porazila 15:6.

Ve čtvrtfinále se Eva utkala s Veronikou Viktorií Matraszek z Ostravy, které nedala příliš šanci a porazila ji vysoko 15:2. Vyrovnané a velmi vypjaté utkání bylo pak k vidění mezi Klárou a Michaelou Ščukovou z Ostravy, Klára však obrovský tlak soupeřky ustála a po dramatickém závěru zvítězila 13:12. V semifinále pak na sebe narazily Eva s Klárou, Eva zvítězila vysoko 15:2. Klára skončila tedy třetí, v seriálu M ČR pátá.

Ve finále nastoupila Eva proti své tradiční soupeřce Sabině Hendrichové z Ostravy. Obě děvčata zpočátku šermovala poměrně opatrně a takticky, utkání bylo velice vyrovnané, šermovaly se celé tři třetiny, úspěšnější byla však nakonec Evička a stala se nejen vítězkou turnaje, ale i mistryní ČR.

 

Družstva

družstvech skončili naši kadeti bronzoví a to po vcelku jednoznačném vítězství nad týmem Ostravy, prohře s Libercem (nejprve prohrávali o 12 zásahů, zhruba v polovině utkání se jim fantasticky podařilo stav srovnat, v závěru bylo však úspěšnější družstvo Liberce) a vítězství nad týmem Brno „B“ – kdy šli do všech zápasů sebevědomě, za tým a s odhodláním, že si medaili nenechají vzít.

Naše kadetky sebejistě odšermovaly velmi pěkné utkání proti Liberci a těsně a se smůlou prohrály s družstvem Ostrava „B.“ I když už byly po náročném dni unavené, na jejich šermu se to neprojevilo (zvlášť Katka šermovala s přicházejícím večerem – bylo již kolem osmi hodin – stále lépe a lépe :-)) a v boji o třetí místo porazily díky vyrovnanému a týmovému výkonu družstvo USK Praha, takže braly rovněž bronzové medaile.

 

Celá naše výprava tedy odjížděla domů s medailí /medailemi/ na krku! Všem závodnicím i závodníkům k jejich výkonům gratulujeme!!