ECC Mödling

Turnaj ECC v rakouském Mödlingu

Do tradičního turnaje kadetů a kadetek v rakouském Mödligu, který se konal v sobotu 10. a v neděli 11. listopadu vyslal náš oddíl dva šermíře a dvě šermířky.

Velkým překvapením bylo vystoupení Ondřeje Lasáka, který si své skupině hladce poradil se všemi soupeři kromě tureckého závodníka Erena Sena, s nímž těsně prohrál 4:5. Přitom byl ve skupině jednak nejmladší, jednak zde byli závodníci lépe nasazení, navíc se dva z nich nakonec probojovali do šestnáctky (Španěl Roger Garcia-Alozrriz a Němec Jonas Heindl). Ondra postupoval jako vítěz své skupiny z průběžného 30. místa, což je samo o sobě v poli 191 startujících skvělý výkon. V první eliminaci měl díky tomu volný los, ve druhé eliminaci narazil na Francouze Etienna Moinarda (postupoval z 99. místa, do soutěže vstupoval jako nenasazený, je o tři roky starší než Ondřej). V tu chvíli měli všichni z ČR již odšermováno a přišli Ondru nejen povzbuzovat, ale také mu radit – což ve výsledku možná nebylo úplně nejšťastnější, neboť Ondru hnali stále vpřed. Možná nebýt tohoto tlaku, šermoval by Ondra více s rozmyslem, neboť měl tento den skvělou formu a turnaj měl rozjetý velmi dobře. Nakonec s francouzským závodníkem prohrál 7:15 a obsadil celkové 73. místo, jako druhý nejlepší z českých závodníků (nejlepší z ČR byl Filip Frank, který se umístil na 71. místě). Vzhledem k tomu, že Ondrovi není ještě ani 14 let, je toto umístění v závodě kadetů (tedy věkové kategorie do 17 let) i tak velkým úspěchem, k němuž je třeba pogratulovat.

Druhým reprezentantem našeho oddílu byl v Mödlingu Robert Zwinger, kterému bohužel turnaj příliš nevyšel, snad byla na vině i těžší skupina (tři závodníci z ní se dostali do 32, Francouz Theo Sebban byl celkově třetí). Robert ve skupině porazil pouze Michala Koslickeho z Polska a toto jedno vítězství bohužel na postup do eliminace nestačilo. Robert skončil na celkovém 168. místě ze 191 startujících.

V neděli šermovala děvčata, náš oddíl zastupovaly Eva Havránková a Klára Lasáková – celkem startovalo 137 závodnic. Eva zašermovala svou základní skupinu velmi dobře (4 vítězství oproti 2 prohrám – s Italkou Elisou Bianchetti a Němkou Leandrou Behr, která nakonec skončila celkově šestá). V první eliminaci narazila Eva (postupovala ze 48. místa) na Michaelu Ščukovou z Ostravy, takže si spolu vlastně zopakovaly finále Opavského listopadu, Eva zvítězila 6:4 a postoupila do dalšího kola. Zde se utkala s Maďarkou Orsolyou Balogh (postupovala ze 17. místa). Z počátku to vypadalo nadějně, Eva vyhrávala 2:0, do konce první třetiny však maďarská závodnice otočila na 6:4 – postupně si Evu „přečetla“, její trenér jí poradil, a přestože se Evička stále snažila a bojovala do poslední chvíle, nad Maďarkou se jí zvítězit nepodařilo. Balogh vyhrála 15:7, Evička skončila celkově 52. – jako nejlepší ze závodnic z ČR.

Klára Lasáková musela na svouji úvodní skupinu čekat, neboť bylo pouze 14 planšů – a takové čekání je na závodech vždy poměrně nepříjemné. Ve skupině si připsala dvě vítězství, což je vzhledem k tomu, že je teprve žačka, slušné. Chvílemi neuvěřitelně trefovala a soupeřkám se nedařilo, sám rozhodčí se někdy divil, ale trenérovi připadala jakoby bez energie a její šerm postrádal obvyklou touhu po vítězství. Dvě vítězství ve skupině jí nicméně vynesla postup do eliminace z 84. místa. V eliminaci se utkala s Gretou Behr, která ji hladce porazila 15:3. Klára skončila celkově 87.