MČR Ostrava - kadeti - medailové žně pro náš oddíl

Po velké, odpovědné a pečlivé tréninkové přípravě se Eva Havránková opět stala mistryní České republiky v kadetkách v šermu fleretem i vítězkou Českého poháru v téže kategorii. I Robert Zwinger se usilovně připravoval a získal stříbrnou medaili, stříbrný byl i v českém poháru. Družstvo našich děvčat vybojovalo zlaté medaile, chlapci byli bronzoví.

 

Na MČR kadetek

se z našeho oddílu kvalifikovaly čtyři závodnice – kromě Evy Havránkové i Katka Seidlová, Bětka Filipková a Klára Lasáková. Katce se bohužel skupina příliš nepovedla, takže do eliminace nepostoupila, Klára, která byla ve stejné skupině si nechala utéct jen jedno vítězství, takže do eliminace postupovala z průběžného 6. místa. Naprosto skvěle zvládla svou skupinu Bětka, která zvítězila ve všech "duelech". Velmi dobře využila výhody, kterou jí dává její výška a dlouhá ruka, předbodávala a nepouštěla k sobě soupeřky blíž. Holky ve skupině z ní byly trochu v šoku. Do eliminace postoupila jako průběžně druhá. Evě se úvod turnaje moc nepovedl, začala neopatrně, v prvním utkání vlétla na Cigánkovou již svým "tradičním" způsobem, který děvčata z Ostavy už znají a  Cigánková porazila Evu 4/2, což byl na úvod docela šok. Po utkání byl naštěstí čas vše brobrat s trenérem, dát krátkou školu a vzpamatovaná a opatrná Eva již vše vyhrála. Do eliminace postupovala jako 3. nasazená. V eliminaci se bohužel Kláře a Bětce nedařilo dle jejich představ – Klára šla proti Kláře Staňkové z Boheminas a prohrála o jediný bod 14/15. Bětka šla po skvěle zvládnuté skupině do eliminace se sebevědomím, narazila však na takticky poučenou Štěpánku Němcovou a toto utkání bohužel Bětka 13/12 po velice napínavém souboji prohrála až v prodloužení (losovala se výhoda, kterou dostala Štěpánka Němcová a Bětka musela chtě nechtě útočit). Eva šla do první eliminace proti Tereze Křížové z Bohemians, kterou porazila 15/4, se stejným výsledkem skončilo i čtvrtfinálové utkání s její oddílovou kolegyní Klárou Staňkovou. V semifinále byla Evinou soupeřkou Andrea Moncmanová z Bystřice, i té dovolila Evička jen čtyři zásahy. Následoval dramatický finálový zápas, v němž šlo vzhledem k nově počítanému koeficientu do žebříčku o vše. Eva se střetla se svou tradiční soupeřkou Sabinou Hendrichovou z Ostravy, zápas to nebyl jednoduchý. Sabina věděla , že nesmí nechat Evu jen útočit, předbody se jí sice dařily, ale věděla, že musí taktiku střídat. To jsme i s Evou nacvičovali, a přestože Sabina dělala nádherné útoky, Evě se dařilo je odvracet a nakonec i zvítězit. Svůj podíl na Evině vítězství měl možná i nedostatek sil Sabiny Hendrichové, která hodně sil ztratila v utkání s Michaelou Ščukovou, která také chtěla být první. Sabinino vítězství s Míšou 15/5 vypadá, že to bylo jednoduché, ale nebylo.

Eva se tak stala mistryní republiky i vítězkou českého poháru ve své kategorii, Bětka byla na turnaji devátá, Klára desátá, Katka obsadila 16. příčku. V rámci seriálu M ČR byla Klára sedmá a Bětka devátá, což jim dává velmi dobrou startovní pozici do příští sezony, kdy budou obě již kadetky. Katka obsadila 16. místo. V rámci Českého poháru bylo pořadí více méně shodné, pouze Klára se díky úspěchům na zahraničních turnajích posunula na 6. příčku.

 

Už na začátku finálového turnaje MČR kadetů

bylo jasné, že dnes kdokoliv až  z do 8 místa žebříčku Českého poháru bude  první , tak se stane mistrem ČR. Do soutěže kadetů se kvalifikovali Robert Zwinger, Ondra Lasák, Jindra Rimel a Martin Florýk. Ve svých skupinách vybojovali Martin a Jindra po dvou vítězstvích, do eliminace postupovali jako 19. (Martin) a 22. (Jindra). Ondra svou skupinu vyhrál a postupoval z průběžného druhého místa, Robert prohrál ve skupině utkání s Matyášem Zemanem, jinak vyhrál vše a postupoval z průběžného pátého místa. Ondra a Robert měli do prvního kola eliminace volný los, Jindra bohužel prohrál s Viktorem Haladějem z Ostravy, Martin si naopak poradil s Vítem Stříteským z Hradce Králové, v šestnáctce však již nestačil na Matyáše Zemana. Ondra v šestnáctce vyřadil Radka Šibora z Bystřice. Takové malé předčasné finále byl v E16 zápas Zwinger - Kaláček, kde měl Robert trochu psychicky navrch a přes počáteční nepříznivý stav se mu podařilo dotlačit utkání k vítězství 15 / 12. Do čtvrtfinále tak postoupili Ondra i Robert, Ondra porazil Radka Ondruška ze Zlína, Roberta čekal těžký soupeř Filip Frank, nad nímž Robert zvítězil 15 / 3. Jasný výsledek ovšem neodpovídá urputnému boji na planši. O každý bod se bojovalo, žádný nebyl ten laciný. V semifinále zastavil Ondru rozjetý Matyáš Zeman, Robert zvítězil nad kolegou z reprezentace Adamem Cmielem 15/2 - utkání bylo obdobné. Robert prostě chtěl vyhrát a tlačil až do konce. Tuto taktiku dobře vysledoval Pavel Vaníček, trenér finálového soupeře Matyáše Zemana. Nastoupili proti sobě dva leváci, kteří tradičně na sebe moc neumí. Zeman na sebe nechával Roberta útočit a využíval jeho chyb v útoku, do kterého dával dobře umístěné předbody "na jedno světlo". Taktiku se v utkání nepodařilo Robertovi změnit a tak prohrál 15 / 12 . Letošně nový koeficient 5x pro vítěze finálového turnaje snadno umožnil Zemanovi Roberta přeskočit a stát se mistrem ČR. Robert bral stříbro. Ondra, který se v turnaji umístil na třetí příčce, skončil ve výsledném bodování seriálu M ČR čtvrtý. Martin obsadil v turnaji 16. místo, v rámci seriálu M ČR byl 11, Jindra skončil v turnaji 22., v seriálu M ČR pak vzhledem ke své nízké účasti na turnajích 26. Martin, Jindra a Robert obsadili v rámci Českého poháru stejná místa, Ondru katapultoval dobrý výsledek na ME v Budapešti na první příčku a stal se tak ve 14 letech vítězem Českého poháru v kategorii kadetů.

 

Družstva

Naše kadetské družstvo nastoupilo ve složení Robert Zwinger, Martin Florýk, Jindřich Rimel a náhradník Ondřej Lasák (který pro dlouhodobé zdravotní problémy nakonec do bojů nezasáhl) Ve čtvrtfinále se chlapci střetli s družstvem Bohemians, které přemohli 45/28, v semifinále nastoupili proti Ostravě, s níž bohužel prohráli 40/45. V boji o třetí místo je čekal Zlín. Za stavu 40/28 nastoupil Robert a zvrátil výsledek ve prospěch Opavy, podařilo se mu během tří minut dát 17 zásahů! Naši kadeti tedy v družstvech vybojovali bronzové medaile. U kluků bylo škoda, že nemohl do bojů zasáhnout Ondra, na Jindrovi bylo vidět, jak strašně dlouho nechodil na tréninky a poslední měsíc to jeho slabé úsilí taky moc nezabralo

 

Družstvo děvčat nastoupilo v sestavě Eva Havránková, Alžběta Filipková, Kateřina Seidlová a Klára Lasáková. Holky přemohly družstvo Ostrava B (Cigánková-Králová-Štenclová) 45/37, ve finále pak nastoupily proti Ostravě A (Hendrichová-Matraszek-Ščuková), které po dramatickém boji přemohly 43/42 a získaly zlaté medaile. Děvčata se projevila jako zkušené šermířky, takticky se jim podařilo vystřídat, když se nedařilo Katce, vystřídaly ji za Kláru, která byla odpočatá a velmi pomohla. Na Katce se také promítla větší nepřítomnost na tréninku a zdravotní problémy v sezóně. Naopak na Bětce bylo vidět, jak se v posledních měsících ohromně zlepšila. Držíme palce, aby jí forma vydržela i do M ČR žáků!

 

Všem medailistům gratulujeme!!!