M ČR žactva v Brně

Žáci a žačky prožili svůj závěr sezony 8. června v Brně.

 

Skvěle zakončil sezonu zejména Ondra Lasák, který si na své konto připsal již druhý titul mistra republiky – po loňském zlatu v mladších žácích získal letos nejcennější kov i o kategorii výš a zároveň se stal též vítězem Českého poháru v šermu žáků fleretem.

 

Do soutěže žáků nastoupili za náš oddíl čtyři závodníci: Ondra Lasák, Martin Florýk, Karle Hasík a Kuba Feret. Kuba, který je z této čtveřice nejméně zkušeným závodníkem, si ve skupinách přes veškerou snahu připsal jen jedno vítězství, což bohužel na postup do eliminace nestačilo. Karel zašermoval svou skupinu celkem slušně a do eliminace postoupil z 28. místa, Martin šermoval ve skupinách dobře a díky pěti vítězstvím z pěti možných postoupil jako průběžně čtvrtý. Ondra, který byl favoritem turnaje, se ve skupinách trochu trápil, nakonec však i on svou skupinu vyhrál a postupoval z průběžného třetího místa. V prvním kole eliminace Kája, byť se velmi stačil, nestačil na vysoko nasazeného Zdenka Brýdla z Brna a celkově skončil na 28. místě. Ondra porazil s rozdílem třídy Františka Šilhána z Liberce, podobně jako v dalším kole eliminace Radka Šibora z Bystřice. Martinovým soupeřem v prvním kole eliminace byl Štěpán Michalica z Brna, v první třetině se Martin nedokázal vyvarovat zbytečných chyb, o přestávce se však s pomocí doprovázejících starších šermířů dokázal zkoncentrovat a dovedl zápas do vítězného konce. V dalším kole eliminace se utkal s Jiřím Syřištěm z Liberce, zápas se mu však nevyvedl, prohrál 13/15 a turnaj pro něj skončil před branami čtvrtfinále (9. místo). Ondra se ve čtvrtfinále utkal s Pavlem Šimonem z Liberce, jehož porazil 15/9, v semifinále na něj čekal Radek Ondrůšek ze Zlína, jehož Ondra porazil vysoko 15/5. Jeho posledním soupeřem v tažení za zlatou medailí byl jeho „tradiční sok“ a novopečený mistr republiky v kategorii kadetů, Matyáš Zeman z Brna, jehož Ondra porazil 15/8 a radoval se tedy ze zlaté medaile, titulu mistra republiky a i vítězství v Českém poháru. V seriálu M ČR obsadil Martin pěkné páté místo, Karel byl 37., stejně jako Matěj Bohdal, který se závěrečného závodu bohužel nezúčastnil, Kuba skončil na 46. místě. V Českém poháru skončil Martin šestý, Karel 38. (taktéž i Matěj Bohdal), Kuba 46.

 

V soutěži družstev jsme nakonec přes medailové ambice bohužel nestartovali. Ondra Lasák mohl totiž ze zdravotních důvodů nastoupit pouze jako náhradník a lídrem družstva měl být Martin Florýk, který se ovšem po zklamání ze soutěže jednotlivců družstev odmítl zúčastnit. Škoda.

 

V soutěži žaček se nejlépe umístila Klára Lasáková na 8. místě, Alžběta Filipková na 11.místě, Sára Hasíková skončila třináctá. Spolu pak nicméně utvořily družstvo, které vybojovalo nádherné stříbrné medaile.

 

Všechna naše děvčata postoupila ze skupin do eliminace, což byla tak trochu „povinnost“ u zkušených závodnic Kláry a Bětky, Sára, která bude ještě v příštím roce mladší žačka, svými dvěma vítězstvími a průběžným 13. místem příjemně překvapila (velmi pěkně kryje, jen se nesmí ostýchat pak jít i dopředu). V eliminaci měla ovšem těžkou soupeřku, Štěpánku Němcovou z Liberce, a tak se jí dále postoupit nepodařilo. Bětka v eliminaci bohužel prohrála s Terezou Křížovou z Bohemians Praha (pěkně kryla, ale odvety trochu vázly) a skončila na celkově 11. místě. Klára prošla do čtvrtfinále přes Zuzanu Parthonovou z Bohemians Praha, ve čtvrtfinále jí ovšem zastavila budoucí mistryně republiky Sabina Hendrichová, byť se Klára snažila a šermovala pěkně. Klára skončila osmá, Bětka 11. a Sára 13., v seriálu M ČR skončila Klára šestá a Bětka sedmá, Sára obsadila 18. místo. V Českém poháru se Bětka díky výsledku v Polské Wroclawi posunula na páté místo, Klára byla sedmá, Sára byla 18.

 

V soutěži družstev naše děvčata zabojovala, byť je do budoucna asi třeba, aby se jako tým více sehrály a vzájemně se více povzbuzovaly. První zápas nicméně holky zvládly skvěle, následně nicméně prohrály s Ostravou, jejíž družstvo ovšem tvořily zlatá, stříbrná i bronzová medailistka M ČR... Stříbrné mediaile našeho dívčího družstva jsou nicméně krásným a potěšujícím výsledkem!

 

Všem medailistům gratulujeme!!!