Pražský turnaj mládeže – dvě zlata, stříbro a bronz pro Opavu

Pražský turnaj mládeže se uskutečnil o víkendu 23. a 24. února, pořadatelem byl oddíl USK Praha.

Šermovalo se ve čtyřech kategoriích – v sobotu 23. února kadeti a žáci, v neděli 24. února kadetky a žačky. Pro kadety to pak byl poslední domácí turnaj před Mistrovstvím Evropy v Budapešti.

 

Žáci

Soutěže žáků se zúčastnili za náš oddíl Martin Florýk a Ondra Lasák. Turnaj byl silně obsazen, šermovalo 33 žáků. Základní skupiny zašermovali jak Ondra, tak Martin velmi dobře, Ondra měl 6 z 6 možných vítězství, Martin měl pětičlennou skupinu a vybojoval čtyři vítězství. Do eliminačních bojů tak nastupovali jako první (Ondra) a desátý (Martin) nasazení a do první eliminace měli oba volný los. V druhém kole eliminace oba přes své soupeře hladce přešli, Martin porazil Štěpána Michalicu z Brna 15:3, Ondra nedovolil jeho oddílovému kolegovi Romanu Vlčkovi ani zásah. V šestnáctce narazil Martin na Viktora Purgiňu z Bratislavy, který ho bohužel porazil 15:12. Ondra se však ve svém tažení za medailí zastavit nedal, v šestnáctce hladce porazil Adama Uhlíře z Českého Těšína (15:2), v osmičce porazil 15:4 Radovana Jelínka ze Zlína, v semifinále pak 15:1 jeho oddílového kolegu Radka Ondrůška. Ve finále se Ondra setkal s brněnským Matyášem Zemanem, jehož porazil 15:11 a získal tak po svém vítězném tažení (celým turnajem prošel bez jediné porážky) zlatou medaili. Gratulujeme! Martin skončil celkově na 13. místě.

 

Kadeti

Soutěže kadetů se zúčastnilo 31 závodníků, naše barvy hájili Ondra Lasák a Robert Zwinger. Základními skupinami prošli oba bez jediné porážky a do prvního kola eliminace vstupoval Robert jako první a Ondra jako druhý nasazený a oba měli volný los. V boji o čtvrtfinále musel Ondra bohužel odstoupit, neboť hodina velmi pokročila a Lasákovi museli na vlak, vítězem se tedy kontumačně stal Patrik Navrátil ze Zlína. Robert hladce porazil Jonathana Habarta z Bohemians a ve čtvrtfinále pak Vítka Tynkla z Brna. V semifinále se utkal s Matějem Chaloupkou z Liberce, jehož hladce porazil 15:5, ve finále se pak střetl s domácím Filipem Frankem a zvítězil nad ním 15:8. Robert tak prošel turnajem bez jediné porážky a radoval se ze zlaté medaile a upevnil tak své vedoucí postavení na kadetském žebříčku. Gratulujeme! V celkovém hodnocení skončil Ondra na devátém místě.

 

V neděli pokračoval turnaj soutěžemi děvčat:

 

Žačky

Děvčat se sešlo na startu jedenáct, z našich se zúčastnila pouze Bětka Filípková. V základní skupině si připsala tři vítězství oproti jedné porážce, což jí v průběžném pořadí vyneslo pěkné čtvrté místo a volný los do první eliminace. V osmičce hladce porazila Veroniku Pudilovou z Vršovic (15:3), v semifinále se však střetla s ostravskou závodnicí Veronikou Matraszek, na níž bohužel nestačila. I tak z toho bylo velmi pěkné třetí místo a Bětka se mohla radovat z bronzové medaile a připsat si 8 bodů do žebříčku. Gratulujeme.

 

Kadetky

V soutěži kadetek nás mezi 20 závodnicemi reprezentovaly Eva Havránková, Bětka Filípková a Klára Lasáková.  V základních skupinách šermovala děvčata dobře. Evička svou skupinu vyhrála se šesti vítězstvími, Klára si připsala čtyři vítězství z pěti a Bětka vyhrála tři zápasy ze šesti. Do eliminace vstupovaly jako druhá (Eva), pátá (Klára) a jedenáctá (Bětka) nasazená. Bětka se dále neprobojovala přes Veroniku Matraszek z Ostravy a skončila celkově na jedenáctém místě. Klára se utkala se Zuzanou Parthonovou z Bohemians, kterou porazila 15:6, v boji o semifinále bohužel podlehla její oddílové kolegyni Tereze Křížové těsným rozdílem 8:9. Celkově skončila na pěkném šestém místě. Evička si v první eliminaci bez problémů poradila s Michaelou Janečkovou ze Starého Města, ve čtvrtfinále byla její soupeřkou Klára Staňková z Bohemians, jíž Eva porazila 15:5. V semifinále se proti Evě postavila na planš Veronila Matraszek, která prohrála 7:15, ve finále pak Evička stanula proti své tradiční soupeřce Sabině Hendrichové z Ostravy a bohužel prohrála 15:8. Na Pražském turnaji mládeže získala Eva stříbrnou medaili. Gratulujeme.