Tři medaile pro Opavu

Tento víkend se v Brně konal memoriál Roberta Rybáře, tradiční turnaj žáků a mladších žáků, zařazený do seriálu Mistrovství ČR. Opavští šermíři se na něm opět neztratili!

Soutěž mladších žáků

Turnaj začal v sobotu soutěží mladších žáků (do 13 let), na startu se sešlo 54 závodníků ze tří zemí - kromě České republiky bylo zastoupeno také Slovensko a Polsko.

Opavský oddíl byl zastoupen třemi závodníky - Ondřejem Lasákem, vedoucím závodníkem žebříčku mladších žáků, Matějem Bohdalem, který se ve své druhé sezoně zlepšuje turnaj od turnaje, a Richardem Janků, jenž měl coby začínající šermíř za úkol sbírat především zkušenosti.

Prvním kolem skupin prošel Ondra Lasák s pěti vítězstvími oproti jedné prohře, velmi pěkný výkon předvedl Matěj Bohdal, který inkasoval pouze dva zásahy a se samými vítězstvími byl nejen vítězem své skupiny, ale po prvním kole obsadil průběžné první místo ze všech závodníků! Ríša ze skupin nepostoupil, což nevadí, neboť žádný zápas nevzdával předem a jeho čas jistě přijde v nadcházejících sezónách.

Matěj i Ondra měli v první eliminaci volný los. Matějovým soupeřem byl o postup do poslední šestnáctky domácí Jakub Meixner, jehož Matěj - na něhož dolehla tíha odpovědnosti a byl trochu nervózní - porazil 5:2, poté se střetl s dalším domácím závodníkem Filipem Tedenačem, jemuž bohužel podlehl 6:8 a zůstal tak těsně před branami elitní osmičky. Matějovo konečné 9. místo z 54 závodníků je i přesto krásným úspěchem!

Ondra Lasák, po úvodním kole skupin osmý, šermoval o postup do poslední šestnáctky s Dávidem Dobosem ze slovenského Šamorína, jehož porazil vysokým rozdílem 10:2. O elitní osmičku se střetl s libereckým Matějem Chaloupkou a porazil jej 10:6, ve čtvrtfinále pak porazil přemožitele Matěje Bohdala, domácího Filipa Tedenače, opět s rozdílem šesti zásahů, 8:2. V semifinále se utkal s polským závodníkem Slawomirem Kasprzykem z Wroclavi a porazil jej 10:6, jeho vítěznou jízdu zastavil až ve finále šermíř ze slovenského Šamorína Porsok Egyenes Henrik. Bylo to pěkné utkání napjaté až do konce, kdy Ondra za stavu 4:4 bohužel netrefil, Henrikova odveta byla přesná, a i když Ondra obnovil útok a zasáhl, bylo už pozdě. Ondřej tedy prohrál těsně 4:5 sa skončil stříbrný, i tak ovšem nejlepší ze všech českých závodníků.

Soutěž žáků

Odpoledne pokračoval turnaj soutěží žáků do 15 let, na start se postavilo 53 závodníků, mezi nimi dva naši - Ondřej Lasák a Martin Florýk.

V prvním kole skupin se Martinovi bohužel tentokrát příliš nedařilo, a jedno vítězství v tomto turnaji k postupu do eliminačních bojů nedastačilo a celkově skončil 42. Ondřej, který je ještě mladším žákem, ovšem porazil ve skupině všechny své soupeře a po prvním kole obsadil průběžné první místo. V eliminaci měl volný los do 32, o 16 se pak střetl s domácím Zdeňkem Brýdlem, jehož porazil vysoko 15:3. Jeho soupeřem o elitní osmičku byl Grego Nagy ze slovenského Šamorína, i ten odešel poražen, a to 15:10. Ve čtvrtfinále se Ondřej utkal opět se Slawomirem Kasprzykem z polské Wroclawi, s nímž šermoval již v mladších žácích, i tentokrát jej porazil a to 15:13. V semifinále ovšem Ondra bohužel musel odstoupit kvůli bolestem v zádech, i tak obsadil krásnou bronzovou příčku za Maximem Tarasiewiczem z Polska a Dominikem Soókym ze Slovenska a i přes zdravotní problémy opět skončil jako nejlepší z českých závodníků.

Soutěž mladších žaček a žaček

V neděli pokračoval turnaj soutěžemi mladších žaček a žaček.

V mladších žačkách jsme měli jen jedinou zástupkyni, Emu Bohdalovou, která teprve srdnatě sbírá zkušenosti v soubojích se staršími a zkušenějšími soupeřkami. Na start se postavilo 18 děvčat, Emě, ač se svým soupeřkám stavěla nebojácně, se na jejím druhém turnaji nepodařilo postoupit ze skupin a skončila osmnáctá.

Odpoledne proběhla soutěž žaček (do 15 let), kde jsme měli mezi 22 šermířkami dvě zástupkyně - Kláru Lasákovou a Bětku Filípkovou. Obě děvčata rozšermovala turnaj dobře, Bětka si připsala solidní tři vítězství oproti dvěma porážkám, Klára tři vítězství oproti jedné porážce. Ze skupin obě hladce postoupily, Klára jako šestá, Bětka jako desátá a do eliminace o poslední šestnáctku měly obě volný los. V eliminaci o elitní osmičku si Bětka připsala cenné vítězství nad ostravskou závodnicí Veronikou Matraszek (15:12), ve čtvrtfinále však nestačila na její oddílovou kolegyni Sabinu Hendrichovou, které podlehla 3:15, budoucí vítězce celého turnaje. Bětčino celkově osmé místo je však i tak velmi pěkným úspěchem a je třeba konstatovat, že se Bětka v poslední době velmi zlepšila - bije se dle situace a mění styl, aby vyzrála na soupeřku.

Klára Lasáková, která se velmi snažila šermovat takticky, porazila v boji o osmičku domácí Martinu Diblíkovou rozdílem sedmi zásahů (15:6), ve čtvrtfinále si poradila i s Michaelou Dersziovou ze slovenského Šamorína, kterou porazila 10:8, a postoupila do semifinále, kde narazila na svou tradiční soupeřku Sabinu Hendrichovou. Sabina bohužel vyřadila i další naši závodnici, Klára prohrála 10:15 a obsadila velmi hezkou bronzovou příčku.

 

Všem našim závodníkům a závodnicím k jejich úspěchům gratulujeme a radujeme se spolu s nimi nejen z pěkných umístění, ale především z pokroků, které v šermu dělají! I pro ty, kteří na cenné kovy nedosáhli, znamenal turnaj důležité zkušenosti a věříme, že se všichni vrhnou před nadcházejícími minstrovstvími republiky do tréninku s ještě větším zápalem. Děkujeme také rodičům, kteří své nadějné potomky na závody doprovázejí, bez Vaší pomoci by tyto krásné výsledky nebyly možné.